Oamenii înalţi votează cu dreapta

Autor: Iulian Anghel 10.11.2019

Eu nu am văzut prezenţa la vot pe care o laudă televiziunile. Milioanele de oameni încolonaţi – unde sunt, dacă nu-i vad? La şcoala din Drumul Taberei unde am votat, dacă erau doi-trei alegători pe o secţie. Acum, e adevărată, nu mi-am pus ceasul după clopotul bisericii.

Pentru că am o situaţie mai complicată cu statul – cu statul undeva, nu cu Fiscul lui Florin Cîţu – a trebuit să merg din Obor până în Drumul , ca să votez. O oră şi jumătate din Obor până la şcoala Sfinţii Constantin şi Elena, cu tramvaiul 10 şi cu autobuzul 137. O oră şi jumătate.

Nu este treaba preşedintelui, desigur, să discute despre drumuri. Dar dacă nu este treaba lui, atunci a cui e?

În trecut, ca reporter, îi întrebam pe oameni la ieşirea de la secţiile de vot: pentru ce aţi votat?

Inevitabil, răspunsul era: „Am votat pentru schimbare”, „pentru mai bine”.

Acum nu mai întreb. Sunt ziarist de aproape 20 de ani. De 20 d ani aud acelaşi farmec al schimbării. Şi mă uimeşte şi mă supără.

Dar această schimbare există.

Am citit peste tot că aceste alegeri ar avea o miză colosală. Nu au. Miza nu este partidul, ci societatea.

De zeci de ani sociologii îşi pun întrebări: de ce votează oamenii cum votează?

Am citit recent într-o revista franţuzească. Phebe, un studiu savuros care arăta că „oamenii înalţi votează cu dreapta”.

Am citit, mai apoi, o explicaţie a economiştilor Ilyana Kuziemko (Universitatea Princeton) şi a lui Michael Norton (Universitatea .Harvard) în legătură cu tendinţa oamenilor săraci de a vota cu cei bogaţi.

Sunt surprins însă - nu sunt sociolog – ceea ce spun este doar o părere a mea, că nimeni nu pune în legătură nivelul de educaţie cu prezenţa la vot.

O prezenţă crescută la vot arată nivelul educaţiei societăţii. Mai mult decât studiile care surprind acestă bizară realitate: oamenii înalţi voteaz cu dreapta, iar cei mai săraci dintre săraci votează cu bogaţii.