ZF 30 de ani de business. 3 generaţii de antreprenori: Florin Talpeş, Bitdefender

Autor: Adelina Mihai 04.11.2019

♦ ZF scrie în această toamnă povestea a trei generaţii de antreprenori care au marcat 30 de ani de capitalism, 30 de ani de business în România.

♦ Vom aduna poveştile antreprenorilor într-un proiect special, un proiect despre trecut, prezent şi viitor, un proiect despre cei care au construit businessuri în România şi despre cine duce România mai departe.



Florin Talpeş este CEO şi fondator al producăto­rului de soluţii de securitate Bitdefender, o companie cu 1.700 de angajaţi la nivel global şi cu o cifră de afaceri de peste 591 de milioane de lei în 2017.

El a fondat, în 1990, alături de soţia sa, Măriuca, furnizorul de soluţii software şi servicii Softwin, iar în 2001 a luat naştere compania Bitdefender care are în prezent produse distribuite în peste 150 de ţări.

Florin Talpeş, CEO al Bitdefender: Perioada actuală e o perioadă foarte bună, ca de altfel mai toată viaţă mea de antreprenor. Mai puţin mijlocul anilor 1990.   Care a fost o perioadă pe care o consider perioadă neagră. În 1990 eram un tânăr cercetător în domeniul informaticii care absolvise facultatea de matematică cu zero cunoştinţe de antrepenoriat şi managament.

 

În primii 5 ani am făcut un salt uriaş. Şi când lumea părea roz de-a dreptul, a apărut o lebădă neagră, care m-a dus în cea mai stresantă perioadă a vieţii mele de până atunci.   Am trecut de acel moment greu, a fost o lecţie de viaţă care mi-a crescut rezilienţa cu câteva etaje. Ca dovadă, căderea dotcom din 2001, care a fost prima criză majoră în IT-ul mondial pe care am prins-o, a fost grea, dar nu ne-a mai prins mental nepregătiţi. E drept că am învăţat din acea criză, ca şi din cea din 2008.   Dar nu a mai fost şocul din 1995. Pentru că între timp am învăţat să învăţ din marile erori, eşecuri şi să mă bucur când învăţ. Mai ales când reuşeşti să construieşti pe o eroare, pe un eşec pe care l-ai avut, o reuşită ulterioară.