Raportul „Eastern Disruptors” 2019. România conduce în premieră topul finanţărilor acordate start-up-urilor tech în regiune, dar UiPath a atras peste 97% din total. Fără UiPath investiţiile totale în start-up-urile de tehnologie de pe piaţa locală se ridică la doar 12,65 mil. euro, iar România s-ar clasa pe locul opt în regiune

Autor: Alex Ciutacu 01.11.2019

Start-up-urile de tehnologie din Ro­mânia au atras în 2019 finan­ţări totale de 529 mi­lioa­ne euro, clasându-se pentru prima dată în fruntea clasa­mentului din Europa Centrală şi de Est, însă cea mai mare parte din sumă re­prezintă runda de finanţare Seria D a UiPath, care s-a ridicat la 516,35 milioane euro, potrivit raportului Eastern Disrup­tors, realizat de Asociaţia Pa­tronală a Industriei de Software şi Servicii (ANIS), cea mai puternică organizaţie din sectorul de IT românesc.

Astfel, România a înregistrat un număr de 38 de investiţii, cu care se cla­sează ca valoare totală în faţa Poloniei, unde investiţiile s-au ridicat la 136,8 mi­li­oane euro, şi a Croaţiei, cu 83 milioane euro, arată raportul realizat de ANSI - în par­teneriat cu EY România, Medicover, OMV Petrom, Dealroom, Activize, Pro­p­tech România şi Fresh Blood - şi pu­blicat sub umbrela con­ferinţei How to Web, a cărei organizare a fost preluată în 2018 de către asociaţie.