Liderii marilor economii ale lumii flirtează cu ideea stimulentelor bugetare

Autor: Catalina Apostoiu 22.10.2019

În condiţiile în care muniţia băncilor centrale este pe cale să se epuizeze, FMI a avertizat că există spaţiu redus pentru erori de politică.

Miniştrii de finanţe şi bancherii centrali din marile economii ale lumii par să analizeze mai îndeaproape ideea lansării de stimulente fiscale pentru întărirea economiei mondiale, însă au păreri divergente cu privire la modul în care ar putea urma o astfel de cale, scrie Bloomberg.

Încetinirea sincronizată aproape la nivelul întregii economii mondiale a reprezentat subiectul central de discuţie în cadrul reuniunilor anuale ale Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale. Intensificarea riscurilor, printre care cel legat de conflictele comerciale, a reprezentat un alt subiect major al discuţiilor.

Avertismentele lansate au fost ferme şi clare. Tharman Shanmugaratnam, ministru din cadrul guvernului singa­porean, a avertizat în legătură cu „nesiguranţa profundă“ şi cu faptul că gravitatea problemelor cu care se confruntă strategii este negată.

În condiţiile în care muniţia băncilor centrale este pe cale să se epuizeze, FMI a avertizat că există spaţiu redus pentru erori de politică.

„Din cauza încetinirii economice, politica monetară trebuie să rămână acomodativă, dar recunoaştem cu toţii că acest lucru nu este suficient. Nici chiar Christine Lagarde nu poate soluţiona de una singură problemele“, a declarat noua şefă a FMI Kristalina Georgieva. „Politica fiscală trebuie să joace un rol mai activ“.

Unele guverne au fost mai receptive la acest mesaj decât altele. Secretarul Trezoreriei americane Steven Mnuchin a declarat că toate instrumentele, incluzând politica fiscală, trebuie utilizate în condiţiile epuizării efectelor relaxării monetare. Ministrul de finanţe japonez Taro Aso a anunţat că guvernul ţării sale dispune de opţiuni fiscale.

Totuşi, nu toată lumea întrevede necesitatea urgentă a unor astfel de politici. Ministrul german de finanţe Olaf Scholz a argumentat că guvernul său investeşte deja masiv, în timp ce şeful Trezoreriei australiene Josh Frydenberg a arătat că eforturile sale pentru generarea unei excedent bugetar şi cele de susţinere a unei expansiuni record nu se exclud reciproc.

Băncile centrale nu şi-au epuizat încă arsenalul, dar se apropie de acest moment. Oficialii prezenţi la reuniuni au avertizat printre altele cu privire la efectele secundare ale dobânzilor negative.

În acest context, autorităţile fiscale trebuie să acţioneze, probabil coordonându-se într-o anumită măsură cu bancherii centrali. Acest lucru nu echivalează însă cu o susţinere a Teoriei Monetare Moderne (MMT).