Persistă dezinteresul românilor pentru destinaţia banilor din Pilonul II de pensie. Sub 2% din românii care au intrat în sistemul de pensii private Pilonul II în primul semestru din 2019 şi-au ales singuri fondul de pensie

Autor: Mircea Nica 20.10.2019

Pe parcursul întregului an 2018 un număr de 214.000 de persoane au intrat în sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II), dar numai 6.000 de persoane şi-au ales singure fondul de pensie.



Numărul persoanelor care au in­trat în sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II) în primul semestru (S1) din 2019 este de 94.186, în scădere cu aproape 12% faţă de aceeaşi perioadă a anu­lui trecut. Dintre aceştia, mai puţin de 2%, adică aproape 1.900 de persoane, şi-au ales singure fondul de pensie unde se virează lunar 3,75% din salariul brut.

Numărul persoanelor care îşi aleg singure fondul care le va plăti pensia privată con­tinuă să scadă în ciuda eforturilor ad­mi­nis­­tratorilor de a creşte gradul de preo­cu­pa­re privind Pilonul II, persistând dezintersul românilor pentru destinaţia banilor din Pilonul II de pensie.

Pilonul II este obligatoriu şi orice anga­jat cu vârsta de până la 35 de ani este înscris automat în sistem. Din momentul înscrierii, participanţii au la dispoziţie aproximativ patru luni pentru a-şi alege unul dintre cele şapte fonduri de pensii obligatorii de pe piaţă, în care să le fie virată contribuţia obli­ga­torie din salariu. Astfel, dacă angajaţii nu aleg în mod activ fondul, se ajunge la o re­par­tizare automată, aleatorie, a sistemului.

Pe parcursul întregului an 2018 un nu­măr de 214.000 de persoane au intrat în sis­te­mul de pensii private obligatorii (Pilonul II), dar şi anul trecut mai puţin de 3%, adică 6.000 de persoane, şi-au ales singure fondul de pensie.