Antreprenori locali. Adrian Gârmacea, proprietarul Electric Plus Bacău: Efectele Ordonanţei 114 încep să se simtă. Ne e mai uşor să găsim oameni

Autor: Alina-Elena Vasiliu 03.10.2019

Electric Plus, cu peste 500 de angajaţi, are din nou liste de aşteptare în procesele de recrutare.



Prevederile Ordonanţei de Urgenţă 114/2018, adop­tată la sfârşitul anului trecut, prin care salariul minim brut în construcţii a fost stabilit la 3.000 de lei, au încurajat o parte dintre români să rămână să lucreze în construcţii în Ro­mânia, în detrimentul străinătăţii. Ca urmare, unii an­tre­prenori spun că forţa de muncă este acum mai uşor de găsit.

„Efectele Ordonanţei 114/2018 abia acum încep să se simtă. Nouă ne e mai uşor să găsim oameni, avem liste de aşteptare, ca pe timpuri. Nu cred că e o măsură care să-i aducă pe oameni înapoi acasă, dar cu siguranţă îi încurajează să nu mai plece. Pentru a-i aduce înapoi, e nevoie şi de alte măsuri, precum investiţiile în infrastructură, în educaţie, în sănătate. Avem nevoie de schimbare, au trecut 30 de ani de la Revoluţie, se încheie o etapă de dezvoltare“, spune Adrian Gârmacea, proprietarul produ­cătorului de tâmplărie Electric Plus din Bacău.

Salariul minim brut de 3.000 de lei în construcţii, agreat prin OUG/114, înseamnă un salariu minim net de circa 2.352 de lei (aproape 500 de euro).