Iohannis respinge remanierea cerută şi îi spune premierului Dăncilă să se ducă în Parlament şi să ceară un vot de încredere

Autor: Mediafax 13.09.2019

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat joi că respinge remanierea cerută de premierul Viorica Dăncilă, spunând că o consideră nepotrivită.

„Am primit o corespondenţă de la doam­na prim-ministru. Doamna prim-ministru îmi cere o remaniere guverna­men­tală, îmi solicită eliberarea din funcţie a unor miniştri interimari şi numirea a 6 miniştri. Această remaniere este una neavenită, nepo­trivită şi o refuz clar.“

Preşedintele catalo­ghează solicitarea şefului Executivului drept neconsti­tuţ­ională şi îi cere premierului să meargă în Parlament pentru validare.

„Acum doamna prim-ministru vine a treia oară cu o astfel de solicitare. Doamna prim-ministru vă spun acum direct şi public: trebuie să vă prezentaţi în faţa Parlamentului României cu o solicitare de validare a guvernului dumneavoastră, altfel lucrurile nu se pot rezolva. Această nouă solicitare pe care o refuz vine cu o noutate. Este neconsti­tuţională fiindcă între timp este foarte clar - anunţat şi public, şi în scris - că ALDE a părăsit coaliţia de guvernare. Nu încape nicio îndoială. Guvernul trebuie să meargă în faţa Parla­men­tului. Se vede că doamna prim-minitru se teme".

În replică, premierul Viorica Dăncilă a declarat joi că prin refuzul de a numi miniştri preşedintele Klaus Iohannis se poziţionează împotriva românilor, prin continuarea abuzului de putere.

„Este a treia piedică în trei săptămâni consecutive, a treia respingere de către Klaus Iohannis a eforturilor guvernului de a funcţiona normal. Din nou, preşedintele se poziţionează împotriva românilor. (...) Din păcate însă, în această seară am văzut un nou episod al nepăsării şi dispreţului prezidenţial“, a declarat Viorica Dăncilă la sediul PSD din Kiseleff.

Dăncilă amână votul de încredere în Parlament până după 18 septembrie.