Câţi bani au SIF-urile la Bursă şi cum au ajuns să aibă o „avere“ dublă faţă de cât stabileşte piaţa

Autor: Liviu Popescu 29.08.2019
Cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF-uri) au plasamente de 7 miliarde de lei în acţiuni listate la Bursa de la Bucureşti, în urcare cu 16% faţă de finele anului 2018, potrivit calculelor realizate de ZF din rapoartele semestriale ale societăţilor.

Astfel SIF-urile, care în ultima perioadă de timp au o lichiditate tot mai redusă pe fondul dividendelor inferioare altor companii listate, dar şi ca urmare a conflictelor între grupurile de acţionari, au 4,2% din capitalizarea totală de 165 miliarde de lei a Bursei româneşti şi rămân astfel printre cei mai mari investitori.

SIF Oltenia (SIF5) are cele mai mari plasamente la Bursa românească din rândul celor cinci societăţi. La S1/2019, investiţiile realizate de societate în acţiuni la BVB se ridică la 1,9 mld. lei, potrivit calculelor realizate de ZF.

Spre comparaţie activele societăţii, care includ şi plasamentele la bursa de la Bucureşti, sunt de 2,16 miliarde de lei, adică averea societăţii, dată prin valoarea deţinerilor din portofoliu, este mult mai mare decât valoarea pe care o dau investitorii la bursă. Însă SIF Oltenia nu este un caz singular în acest exemplu.