Comisia de industrii din Camera Deputaţilor vrea să elimine taxa din energie de 2% pe cifra de afaceri şi plafonarea preţului la gaze

Autor: Mediafax 28.08.2019

Comisia de industrii a Camerei Deputaţilor a avizat, ieri, abrogarea unor prevederi din OUG 114/2018, respectiv a articolelor prin care se plafonase preţul gazelor naturale de producţie internă pentru populaţie şi CET-uri la 68 lei/MWh, se reintroduseseră preţurile reglementate la energia electrică destinată consumatorilor casnici clienţi ai furnizorilor de ultimă instanţă şi se majorase de la 0,2% la 2% taxa percepută de ANRE operatorilor din energie şi gaze. 

Guvernul a adoptat pe 28 decembrie 2018 ordonanţa de urgenţă 114/2018 privind unele măsuri fiscale. Comisia pentru buget a Camerei Deputaţilor a amânat, marţi, raportul preliminar pe OUG 114/2018. Au fost dezbătute prevederi din ordonanţă, însă o altă şedinţă a fost anunţată pentru săptămâna viitoare.

Deputaţii din comisie au aprobat amânarea raportului pe OUG 114/2018 cu 11 voturi pentru şi nouă împotrivă. Asociaţia Română a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră (ROPEPCA) spune că propunerea Comisiei de industrii şi servicii din Camera Deputaţilor potrivit căreia s-ar elimina prevederile care vizează sectorul de energie din OUG 114 este una benefică şi necesară pentru industrie.

„Prevederile din ordonanţă plafonează preţul gazelor la producător şi introduc o nouă contribuţie de 2%, având drept consecinţe negative creşterea artificială a preţului nereglementat şi reducerea investiţiilor. În plus, consumatorii cu adevărat vulnerabili nu sunt protejaţi prin aceste măsuri“, spune ROPEPCA.