Sondaj: Majoritatea scoţienilor ar vota pentru independenţă faţă de Marea Britanie

Autori: Teodora Marinescu , Mediafax 05.08.2019

Majoritatea alegătorilor scoţieni ar vota pentru obţinerea independenţei faţă de Marea Britanie dacă ar fi organizat un referendum, se arată într-un sondaj realizat de politicianul şi omul de afaceri Michael Ashcroft, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Acesta este primul sondaj realizat pe această temă încă din martie 2017. Astfel, 46% din cei 1.019 persoane chestionate au răspuns că ar vota pentru independenţă, iar 43% au declarat că sunt împotriva. Excluzându-i pe cei care au răspuns că nu ar ştii ce să voteze, atunci numărul scoţienilor care s-au declarat favorabili pentru obţinerea independenţei ar creşte la 52%.

"În contextul vizitei premierului Boris Johnson la Edinburgh, care a avut loc săptămâna trecută, i-am chestionat pe scoţieni pentru a susţine un al doilea referendum pentru independenţă", a declarat Ashcroft, un conservator care s-a opus preluării şefiei Guvernului de către Johnson.

"Am descoperit o mică majoritate în favoarea unui nou vot şi primului pentru independenţa Scoţiei în ultimii doi ani", a adăugat acesta.

În primul referendum, care a fost organizat în 2014, scoţienii au respins ideea de independenţă a Scoţiei în proporţie de 55%. Cu toate acestea, relaţiile au devenit tensionate cu Guvernul de la Londra din cauza neînţelegerilor privind Brexit.

Partidul Naţional Scoţian, care conduce guvernul regional, a informat că un nou referendum privind independenţa ar fi justificat, deoarece Scoţia este forţată să iasă din Uniunea Europeană împotriva voinţei sale.