Turcii sunt încolţiţi din toate părţile: americanii, europenii şi agenţiile de rating pedepsesc guvernul lui Erdogan

Autor: Catalina Apostoiu 15.07.2019

♦ Erdogan l-a demis pe guvernatorul băncii centrale pe 6 iulie, făcând banca centrală vinovată de slăbiciunea economiei locale.



Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a pus toată lumea în cap. Preşedintele american Donald Trump va anunţa în scurt timp un pachet de sancţiuni ca pedeapsă pentru decizia Turciei de a primi părţi dintr-un sistem de apărare antirachetă rusesc, agenţia de rating Fitch a redus ratingul datoriei suverane a ţării cu o treaptă la mai puţin de o săptămână după ce Erdogan l-a demis pe guvernatorul băncii centrale, iar europenii s-au pus de acord cu privire la o listă de posibile măsuri, incluzând sancţiuni, împotriva Turciei legat de activităţile provocatoare de forare ale acesteia din Mediterana de Est.

Administraţia de la Washington a ales unu din trei seturi de acţiuni menite să provoace diferite grade de durere Tur­ciei, au declarat surse familiare cu situaţia pentru Bloomberg. Planul selectat aşteaptă acum aprobarea lui Trump, iar sanc­ţiunile ar putea fi anunţate către sfârşitul acestei săptămâni.

Administraţia americană vrea să aştepte până după aniversarea unei încercări eşuate de lovitură de stat împotriva lui Erdogan din 2016 pentru a nu alimenta speculaţiile că SUA sunt responsabile pentru această încercare.

Turcia a început să primească părţi din sistemul rusesc S-400, despre care Statele Unite susţin că reprezintă o ameninţare la adresa celui mai costisitor program al Pentagonului. Turcia a recurs la sistemul rusesc după ce nu a reuşit să ajungă la un acord cu SUA. Achiziţia S-400 echivalează cu o declaraţie de independenţă, potrivit unui ministru turc. Turcia se vrea un actor mai independent într-o ordine mondială în schimbare, potrivit unor oficiali turci.