Războiul miliardelor continuă: Damen contestă licitaţia pentru corvete, un contract de 1,6 mld. euro, pe care se mai bat italienii de la Fincantieri şi francezii de la Naval Goup

Autor: Răzvan Botea 10.07.2019

Italienii de la Fincantieri, olandezii de la Damen şi francezii de la Naval Group sunt în cursă pentru construcţia a patru corvete multifuncţionale şi modernizarea a două fregate, un contract de 1,6 mld. euro.



Constructorul de nave Damen a înain­tat o plângere către Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contes­ta­ţiilor (CNSC), con­ti­nuând un litigiu iniţiat anterior de com­petitorul său, compania Fincantieri, şi a se­sizat Tribu­nalul Bucureşti pentru nereguli care ar fi afectat re­zul­tatul programului de înzes­trare „Corvetă multifuncţională“, con­tract în valoare de 1,6 mi­liarde de euro, anunţă repre­zentanţii companiei olan­deze. Contestaţia din partea Damen vine ca ur­mare a atribuirii contractului de către Minis­terul Apărării (MaPN) către asocierea dintre Na­val Group şi Şantierul Naval Constanţa, după ce italienii de la Fincantieri au renunţat la contestaţie. 

În cursă pentru program sunt asocierea Na­val Group, Franţa – Şantierul Naval Cons­tanţa, care au depus o ofertă de 1,2 mld. euro, Damen Schelde Naval Shipbuilding BV, Olan­da, cu o ofertă de 1,255 miliarde de euro, şi Fincantieri SpA, Italia, cu o ofertă de 1,344 miliarde de euro. Ministerul Apărării nu mai deţine un şantier propriu de pro­ducţie de nave la Mangalia, unde s-au construit navele de război aflate în dotarea Marinei Române înainte de ’89.