Modificarea pragului minim de creare a locurilor de muncă şi introducerea unor criterii legate de forţa de muncă înalt calificată şi calificată, printre modificările aduse de Finanţe la procedurile schemelor de ajutor de stat

Autor: Roxana Rosu 03.07.2019

Ministerul Finanţelor a elaborat două proiecte de acte normative care modifică anumite prevederi ale schemei de ajutor de stat cu scopul de a simplifica procedurile şi de a stimula investiţiile.

Printre principalele modificări se numără introducerea posibilităţii acordării ajutorului de stat pentru acelaşi proiect de investiţii, atât pentru cheltuieli de natura activelor corporale şi necorporale cât şi pentru cheltuieli salariale, modificarea pragului minim a locurilor de muncă create şi introducerea criteriului privind angajarea forţei de muncă ȋnalt calificată pe un salariu minim brut lunar ȋn valoare de 8.000 lei.

"Vreau să adaptăm prevederile schemelor de ajutor de stat atât la realităţile economice cât şi la nevoile şi provocările cărora trebuie să facă faţă mediul de afaceri din România. Pentru asta, lansăm în dezbatere publică un amplu proces de consultare cu toţi actorii din piaţă care ar putea să beneficieze de cele două scheme de ajutor de stat administrate de MFP", a precizat Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice.

Principalele modificări ale schemei de ajutor 807/2014:

Principalele modificări ale schemei de ajutor de stat instituite prin H.G. nr. 332/2014:

Pentru anul 2019, în legea bugetului de stat nr. 50/2019 sunt prevăzute credite de angajament pentru acordarea de ajutoare de stat în valoare de peste 1,6 mld. lei, ceea ce presupune finanţarea unor proiecte de investiţii de cel puţin 4 mld. de lei.