Carrefour vrea să sprijine 75 de fermieri să se certifice bio: „În prezent avem un producător de roşii din Cluj în magazinele noastre, dar până la sfârşitul anului vor intra toţi cei 75“

Autor: Florentina Niţu 15.06.2019

Pentru a obţine certificare bio, fermierii trebuie să testeze mai întâi solul şi să cultive timp de 2-3 ani legume în condiţiile cerute de Comisia Europeană.



Retailerul francez Carrefour a iniţiat un program de susţinere a agricul­turii bio în România, prin care îşi pro­pune să crească numărul de produ­cători cer­tificaţi bio, oferindu-le finan­ţare în pri­mul an de conversie, consul­tanţă pe toată perioada conversiei, pro­movare şi des­facere pe rafturile reţelei de ma­ga­zine. Reprezentanţii Carrefour nu au dorit să comunice valoarea alocaţiei fi­nan­ciare pentru un fermier aflat în con­ver­sie bio.

„Programul «Creştem România bio» a fost creat în parteneriat cu fer­mieri şi este deschis oricărui fermier care vrea să treacă de la agricultura tra­di­ţională la agricultura ecologică. În Ro­mânia doar 2% din suprafaţa agri­colă cul­tivată este certificată bio. (…) În pri­mele două luni, au aplicat peste 200 de fermieri“, a spus Jean Richard de La­tour, CEO al Carrefour România în cadrul evenimentului de prezentarea a programului. Din cei 200 de aplicanţi, repre­zentanţii gigantului francez au selec­tat 75 de producători, care au intrat în procesul de conversie de la agri­cul­tu­ra convenţională la agricultura bio, iar le­gumele şi fructele produse de ei se vor re­găsi pe rafturile Carrefour până la sfâr­şitul anului, cu eticheta „în conversie bio“.