Gersim, cel mai mare distribuitor de telefoane, a avut în 2018 afaceri de 713 mil. lei cu un profit net de 20 mil. lei, ambele în scădere. Proprietarul companiei: A fost un an în care nu am vrut să riscăm

Autor: Adrian Seceleanu 13.06.2019

Gersim Impex, cel mai mare distribuitor de telefoane mobile şi tablete de pe piaţa locală, afacere controlată de antreprenorul Dan Ştefănescu, a înregistrat în 2018 afaceri de 713,1 mil. lei (153,2 mil. euro), în scădere cu 11% faţă de anul precedent, conform datelor disponibile pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice. Profitul net al companiei a scăzut cu 28%, la 20,3 mil. lei, reprezentând echivalentul unei marje de 3% din afaceri.

„Anul 2018 a fost un an de consolidare pentru noi, în care am avut un apetit scăzut pentru risc şi ne-am triat clienţii care nu sunt disciplinaţi financiar“, a comentat pentru ZF rezultatele Dan Ştefănescu. Gersim a avut în 2018 un număr mediu de 24 de angajaţi, în creştere cu 2 persoane faţă de anul precedent. Firma deţinută de Ştefănescu domină piaţa locală, având afaceri duble faţă de cel mai mare rival de pe acest segment de business. Gersim a accelerat creşterea începând cu anul 2011, când afacerile au crescut de trei ori faţă de anul precedent, ascensiunea continuând apoi pe fondul exploziei înregistrate de piaţa de smartphone-uri şi a contractului de distribuţie semnat cu compania sud-coreeană Samsung, care a devenit cel mai mare jucător de pe piaţa locală de telefoane mobile.  Afacerile Gersim au atins în 2016 cel mai înalt nivel din istoria companiei - 856 mil. lei (191 mil. euro).