Cum arată anul agricol 2019: Ploile din primăvară şi seceta din toamnă au schimbat traiectoria culturilor: La grâu şi rapiţă producţiile vor fi cu 20-30% mai mici, dar pentru porumb şi floarea-soarelui va fi un an foarte bun

Autor: Florentina Niţu 06.06.2019

♦ Culturile de grâu, orz şi rapiţă, semănate în toamnă, au fost afectate de secetă şi producţiile ar putea fi mai mici cu 20- 30% în acest an, deşi au fost revigorate de ploile din primăvară, spun fermierii ♦ Însă producţiile de porumb şi floarea-soarelui ar putea atinge un nou record, pentru că au avut un start bun.

„Anul acesta a debutat des­tul de prost, cu grâul aproape neră­sărit, după o toamnă foarte secetoasă. Au fost zone din teritoriu în care nu a plouat din august până în septembrie aproape deloc. Din acest motiv o parte din grâu a răsărit în a doua parte a iernii sau în primăvară. Dar, datorită ploilor din primăvară, 60% din grâu şi-a revenit“, spune Alexandru Gheorghe, proprietarul fermei de cultură mare Somalex, care exploatează 3.500 de hectare în judeţele Călăraşi şi Ialomiţa.