SIF-urile şi Fondul Proprietatea au cea mai bună săptămână din 2012 încoace: indicele BET-FI urcă cu 7%

Autori: Liviu Popescu , Tibi Oprea 03.06.2019

Indicele BET-FI, care urmăreşte evoluţia preţului acţiuni­lor ce­lor cinci SIF-uri şi ale Fondului Proprietatea, s-a apreciat cu 7% săptămâna trecută şi a marcat astfel cel mai bun ritm de creş­te­re săptămânal din 2012 încoace, potrivit datelor agregate de ZF.

Evoluţia indicelui a venit în contextul în care guvernul PSD a aprobat un proiect de lege prin care modifică legea fondurilor de investiţii alternative, care implică printre altele eliminarea pragului de deţinere de 5%. Proiectul necesită şi aprobarea Parlamentului. Pe de altă parte, Fondul Proprietatea a înregistrat un plus de 7,4% la maximul istoric de 1,035 lei pe acţiune pe fon­dul apropierii datei pentru plata dividendelor de la Hidro­electrica, cea mai profitabilă companie de stat din România.

Liviu Doroş, director general al SIF Moldova, cea mai va­lo­roa­­să societate din cele cinci, cu circa 1,3 mld. lei capitalizare, con­­sideră că proiectul de lege este pozitiv pentru evoluţia SIF-urilor şi că în lipsa pragului de 5% valoarea societăţii va fi re­flec­­tată mult mai corect prin capitalizare, respectiv prin preţul unei acţiuni.