Papa Francisc la Blaj: Colonizările ideologice dispreţuiesc valoarea persoanei, a vieţii, a căsătoriei şi a familiei

Autor: Laura Buciu 03.06.2019

♦ Este cea mai importantă vizită a unui Papă din istoria ţării, ţară ortodoxă, şi subliniază atenţia acordată României de unul dintre cei mai mari piloni ai civilizaţiei vestice, Vaticanul ♦ Este cea mai lungă vizită a unui şef de stat străin (trei zile) din ultimii 30 de ani, iar onorurile şi organizarea au fost la cel mai înalt nivel ♦ Deşi majoritar ordodocşi, românii au privit cu simpatie şi multă deschidere vizita Papei, spre deosebire de bulgari, unde primirea a fost mult mai modestă.



Papa Francisc a îndemnat duminică pelerinii de la Blaj la păstrarea credinţei şi la luptă împotriva unor „noi ideologii care, într-un mod subtil, încearcă să se impună şi să-i dezrădăcineze pe oameni din cele mai bogate tradiţii ale lor culturale şi religioase“.

„Dragi fraţi şi surori, chiar şi astăzi reapar noi ideologii care, într-un mod subtil, încearcă să se impună şi să-i dezrădăcineze pe oameni din cele mai bogate tradiţii ale lor culturale şi religioase. Colonizările ideologice dispreţuiesc valoarea persoanei, a vieţii, a căsătoriei şi a familiei şi dăunează, prin propuneri distrugătoare, atee ca şi cele din trecut. În mod deosebit tinerilor noştri şi copiilor, lăsându-i fără rădăcini din care să poală creşte. Sunt voci care, semănând teamă şi diviziune, vor să şteargă şi să îngroape cea mai preţioasă moştenire pe care aceste ţinuturi au văzut-o nâscându-se“, a spus Papa Francisc.

Suveranul Pontif a amintit de Edictul de la Turda din 1586, care sancţiona orice fel de radicalism, promovând un act de toleranţă religioasă, fiind unul dintre primele cazuri din Europa de acest tip.

„Aş dori să vă încurajez să duceţi lumina Evangheliei la contemporanii noştri şi să continuaţi să luptaţi, ca aceşti Fericiţi, împotriva acestor noi ideologii care apar. Să fiţi mărturisitori ai libertăţii şi ai milostivirii, făcând să prevaleze fraternitatea şi dialogul asupra diviziunilor, incrementând fraternitatea de sânge, care îşi găseşte originea în perioada de suferinţă în care creştinii, divizaţi în decursul istoriei, s-au descoperit a fi mai apropiaţi şi mai solidari. Să vă însoţească pe drumul vostru ocrotirea maternă a Preacuratei Fecioare Maria şi mijlocirea noilor Fericiţi“, şi-a încheiat Sfântul Părinte mesajul.

Papa Francisc a oficiat duminică pe Câmpia Libertăţii din Blaj Sfânta Liturghie şi ceremonia de beatificare a şapte episcopi greco-catolici martiri. Cei şapte episcopi greco-catolici martiri beatificaţi sunt Valeriu Traian Frenţiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu şi Iuliu Hossu.

Papa Francisc a făcut o vizită de trei zile la Bucureşti, la Şumuleu Ciuc, la Iaşi şi la Blaj, fiind salutat de sute de mii de români. La Bucureşti a fost primit de preşedintele Iohannis şi de Patriarhul Daniel, iar la Iaşi 150.000 de români au stat în ploaie să-l asculte.

Este cea mai importantă vizită a unui Papă din istoria României, ţară ortodoxă, şi subliniază atenţia acordată ţării de către unul din cei mai mari piloni ai civilizaţiei vestice, Vaticanul. De asemenea, este cea mai lungă vizită a unui şef de stat străin din ultimii 30 de ani.