Autoritatea de supraveghere financiară din Germania acuză doi jurnalişti FT şi mai mulţi short-selleri de manipulare a pieţei în cazul Wirecard

Autor: Catalina Apostoiu 18.04.2019

Acţiunile Wirecard au pierdut 35% în zilele care au urmat publicării articolului din FT.



Autoritatea de supraveghere a pieţei financiare din Germania BaFin a depus o plângere penală împotriva a doi jurnalişti de la Financial Times şi mai multor short selleri, acuzându-i pe aceştia de posibilă manipulare a pieţei legat de articole privind presupuse nereguli contabile la procesatorul de plăţi Wirecard, potrivit Financial Times.

Plângerea a fost depusă la Biroul de urmărire penală din Munchen care investighează deja posibile manipulări ale pieţei având legătură cu materialele FT privitoare la Wirecard. BaFin a confirmat depunerea plângerii, dar a refuzat să dezvăluie identitatea suspecţilor şi să ofere informaţii suplimentare privitoare la natura abaterii.

Pe 30 ianuarie, FT scria că un senior executive al Wirecard a fost suspectat anul trecut de utilizarea unor contracte false într-o serie de tranzacţii suspecte ce ridică semne de întrebare privitoare la integritatea contabilităţii grupului. Acţiunile Wirecard au pierdut 35% în zilele care au urmat publicării materialului FT.

Procurorul din München urmează a evalua dovezile, a realiza noi anchete şi decide dacă va formula acuzaţii penale împotriva suspecţilor.

FT a declarat că nu are nimic de adăugat la declaraţia făcută anterior: „Orice acuzaţii împotriva FT sau oricăror dintre reporterii săi de manipulare a pieţei sau de informare lipsită de etică în relaţie cu Wirecard este nefondată şi falsă. Acuzaţiile pun în umbră faptele serioase dezvăluite de FT“.

Wirecard a transmis investitorilor la începutul acestui an că o firmă externă de avocatură investiga presupuse manipulări ale datelor contabile.

Executivul aflat în centrul investigaţiilor a părăsit de atunci compania, iar firma externă de avocatură a ajuns la concluzia că mai mulţi angajaţi Wirecard din Singapore ar putea fi acuzaţi penal. Compania a declarat că şi-a îmbunătăţit procesele interne.

Poliţia din Singapore cercetează dacă senior executivi ai Wirecard au folosit companii false şi au cosmetizat contractele pentru a creşte veniturile artificial pe o perioadă de mai mulţi ani.

BaFin a impus de asemenea o interdicţie unică pe vânzările short de acţiuni Wirecard, invocând riscuri la adresa economiei şi stabilităţii pieţelor.