UniCredit, cea mai mare bancă italiană, recunoaşte că face parte din grupul de bănci acuzate că au format un cartel pentru tranzacţii cu titluri de stat în zona euro

Autor: Alex Ciutacu 12.04.2019
UniCredit, cel mai mare creditor italian, a anunţat că se numără printre băncile acuzate că au format un cartel pentru a tranzacţiona obligaţiuni guvernamentale în zona euro în perioada 2007-2012, ani în care criza financiară a afectat masiv industria bancară din Europa, potrivit Reuters.

UniCredit a făcut anunţul mier­curi noaptea, la cererea autorităţii de supraveghere financiară din Italia, la două luni după ce Comisia Euro­peană (CE) a anunţat că mai mulţi traderi de la opt bănci au intermediat schimburi de informaţii comerciale sensibile pentru a-şi coordona stra­tegiile de tranzacţionare pe obli­gaţiunile denominate în euro.

Banca italiană spune că la nivelul Comisiei Europene există suspiciuni că anumite subsidiare ale grupului ar fi încălcat regulile de competitivitate şi că riscă o amendă, deşi această măsură este puţin probabilă.

Regulile UE permit sancţiuni de pâ­nă la 10% din cifra de afaceri globală.

„Nu am nimic de spus“, a răspuns Jean Pierre Mustier, CEO al grupului italian UniCredit, joi când a fost întrebat de reporteri dacă UniCredit riscă sau nu o amendă şi dacă banca se pregăteşte pentru asta.

Grupul italian UniCredit a raportat în 2018 cel mai bun profit operaţional din ultimul deceniu, de 6,4 mld. euro.

Pe piaţa românească, italienii de la UniCredit controlează UniCredit Bank, a patra cea mai mare bancă din topul instituţiilor de credit după active, potrivit celor mai recente date dispo­nibile. UniCredit a închis anul 2018 cu un profit consolidat de 117 mil. euro aferent operaţiunilor din România, în creştere cu o treime faţă de 2017, potrivit datelor publicate la Milano.