Andra Caşu, partener asociat la EY România: Taxa bancară nu va creşte intermedierea financiară, singură. Dacă vor să crească volumul de credite, băncile trebuie să mai revizuiască condiţiile de creditare şi dobânzile

Autor: Alex Ciutacu 12.04.2019

„Cred că băncile vor încerca să dea mai multe credite. Dar trebuie să se întâlnească cererea şi oferta în condiţiile adecvate pentru a stimula creditarea. Există destul de multă experienţă în piaţă pentru a evita acumularea NPL-urilor mari, ca în anii trecuţi.“



Forma modificată a taxei bancare imple­mentată prin OUG 114 nu îşi va atinge scopul declarat de a creşte intermedierea financiară în România, de­oa­rece ea trebuie să fie ajutată şi de alte pârghii, inclusiv la nivel macro­eco­nomic, ex­plică Andra Caşu, partener asociat la departamentul de asis­tenţă fiscală şi juridică al EY România.

„Eu nu cred că doar taxa (n.red. - bancară) poate avea impact în creşterea intermedierii financiare. Mi se pare că scopul acesta, aşa cum apare în OUG, este pus pentru a arăta intenţii bune vizavi de modificarea modului de calcul. Dar per total nu cred că taxa va avea impactul acesta, cel puţin nu singură“, spune Andra Caşu.