Banca centrală a Ungariei cere lichidarea NHB Growth Credit Bank, o bancă deţinută chiar de vărul guvernatorului, din cauza lipsei de lichidităţi şi a unui model de business sustenabil

Autor: Catalina Apostoiu 19.03.2019

Banca centrală a Ungariei (MNB) retrage licenţa NHB Growth Credit Bank şi cere lichidarea acesteia pentru a proteja interesele clienţilor instituţiei de credit, relatează Budapest Business Journal. 

MNB a luat această decizie pentru că NHB Bank nu a fost capabilă să îmbunăţească  suficient şi permanent lichiditatea şi nu a luat măsuri relevante pentru a-şi revizui modelul de business sau a-şi îmbunătăţi solvabilitatea pentru a-şi asigura supravieţuirea pe termen lung. În luna decembrie 2018, banca centrală a impus restricţii pe retragerile de peste 7 mil. forinţi din conturile băncii după ce poziţia de lichiditate a acesteia „s-a deteriorat semnificativ“. 

Anterior, banca centrală a impus o amendă de 19 mil. forinţi (60.000 de euro) NHB pentru încălcarea mai multor reglementări. Banca centrală a subliniat că problemele NHB Bank nu reprezintă o ameninţare la adresa stabilităţii sistemului financiar al Ungariei în condiţiile în care activele totale ale acesteia reprezintă doar 0,2% din totalul sectorului. NHB Growth Credit Bank este deţinută de Tamas Szemerey, văr al guvernatorului MNB Gyorgy Matolcsy.