Bursele europene au revenit în zona roşie din cauza previziunilor pesimiste privind evoluţia economiei globale şi a scăderii din China

Autor: Tibi Oprea 11.03.2019

Indicii europeni au înregistrat scăderi în şedinţa de tranzacţionare de vineri, în contextul temerilor legate de încetinirea creşterii econo­mice şi al scăderii exporturilor chinezeşti. La aces­tea se adaugă şi cifrele dezamăgitoare din sectorul industrial din Germania, motorul de creştere eco­nomică al Europei, potrivit Market Watch.

Indicele Stoxx Europe 600, care urmăreşte evo­luţia a 600 de companii europene, a înregistrat vineri o scădere de 0,89%, după ce în sesiunea de tranzacţionare anterioară acesta închisese la minus 0,4%. FTSE 100, indicele primelor 100 de blue-chip-uri din Marea Britanie, a scăzut cu 0,7%, FTSE MIB al bursei din Italia a înregistrat o scădere de 1,03%, în timp ce IBEX 35 din Spania a înregistrat minus 1,3%.

Indicele CAC 40 al bursei din Franţa a închis în scădere cu 0,7%, în timp ce indicele DAX al bursei din Germania a înregistrat minus 0,16%.

Indicele principal BET al Bursei de la Bucureşti a înregistrat în sesiunea de tranzacţionare de vineri minus 0,3%. La nivelul săptămânii trecute, BET înregistrează o creştere de circa 2,35%. Cele mai tranzacţionate acţiuni de vineri de la BVB au fost cele ale BRD SocGen (BRD) şi cele ale Băncii Transilvania (TLV). Acţiunile BRD au înregistrat plus 0,16% pe un rulaj 15,2 mil. lei, iar acţiunile TLV au avut o creştere de 0,49%, pe un rulaj tranzacţionat în valoare de 10,5 mil. lei.

Potrivit unor date oficiale publicate vineri, exporturile Chinei au scăzut în februarie cu aproape 21%, eveniment care a întărit temerile investitorilor potrivit cărora o încetinire globală la scară mai largă nu va fi rezolvată de orice acord comercial dintre SUA şi China.

Indicele Nikkei225 a înregistrat astfel cea mai slabă performanţă săptă­mânală din decembrie încoace, ceea ce a dus la scăderi şi în rândul acţiunilor din Europa. Acesta a înregistrat o scădere de 2,01%. În Germania, producţia a scăzut cu 2,6% la o zi după ce Banca Centrală Europeană şi-a redus previziunile de creştere şi a lansat noi măsuri pentru a stimula economia în continuă scădere. Acţiunile Deutsche Bank au înregistrat o scădere de 1,17% vineri, în contextul intensificării discuţiilor legate de fuziunea cu creditorul german Commerzbank.

În sectorul industriei auto, acţiunile Volkswagen au scăzut cu 1,16% după ce producătorul a anunţat că intenţionează să desfiinţeze încă 5.000 de locuri de muncă din poziţii administrative până în 2023.