Senatul a adoptat instituirea zilei „Sveti Sava” ca sărbătoare a minorităţii sârbe

Autor: Maria Dinu 06.03.2019

Senatul a adoptat, miercuri, proiectul legislativ pentru instituirea, pe 27 ianuarie a Zilei, „Sveti Sava” ca zi de sărbătoare a minorităţii sârbe din România.

Proiectul legislativ a fost adoptat cu 81 de voturi „pentru”.

Conform raportului comisiei sesizate, "propunerea legislativă are ca obiect de reglementare instituirea Zilei „Sveti Sava” ca zi de sărbătoare a minorităţii sârbe din România".

Potrivit formei iniţiatorului, "Se instituie ziua de 27 ianuarie ca Ziua „Sveti Sava”, sărbătoare a minorităţii sârbe din România".

"Sfântul Sava este personalitatea istorică, religioasă, care se bucură de cea mai mare cinste şi onoare în rândul minorităţii sârbe din România şi a sârbilor din întreaga lume. Deşi istoria şi cultura sârbilor sunt bogate în eroi şi sfinţi, Sfântul Sava este considerat cel mai important. El a dăruit Bisericii Ortodoxe Sârbe şi poporului sârb, spiritul şi forţa vitală, atât de necesare pentru a depăşi greutăţile de-a lungul istoriei", conform expunerii de motive.

De aemenea, este subliniată contribuţia pe care aceasta o va aduce asupra promovării diversităţii culturale şi şi a bunei convieţuiri, precum şi dezvoltarea parteneriatelor cu Republica Serbă, dar şi sublinierea contribuţiei acestei minorităţi asupra vieţii culturale a României.

"Prin evenimentele care vor fi organizate pentru celebrarea acestei sărbători, instituirea Zilei "Sveti Sava" va avea un rol deosebit de important în promovarea imaginii României în lume, punerea în valoare a tradiţiilor istorice dar şi o contribuţie esenţială la: păstrarea valorilor minorităţii sârbe din România; promovarea diversităţii culturale şi a bunei convieţuiri din ţara noastră; dezvoltarea parteneriatelor culturale şi sociale cu Republica Serbia; punerea în valoare a contribuţiei minorităţii sârbe la viaţa culturală şi social din România", potrivit sursei citate.

Propunerea a fost iniţiată de deputatul USR Adnagi Slavoliub.

Proiectul legislativ a fost înregistrat la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.