Populaţia şi firmele au în bănci cu 17 mld. euro mai multe depozite decât credite

Autor: Claudia Medrega 05.03.2019

Raportul credite/depozite a coborât în 2018 la un minim record, de 73,5%.



Volumul creditelor a rămas la sfârşitul anului 2018 în ur­ma sumelor economisite de populaţie şi companii la bănci, în condiţiile în care deşi ritmul de creştere al îm­pru­muturilor s-a revigorat, a rămas mult mai temperat faţă de vite­za depozitelor. În aceste condiţii, raportul cre­di­te/depozite a coborât la sfârşitul lunii decembrie 2018 la 73,5%, reiese din statisticile BNR. Acesta repre­zin­tă cel mai mic raport credite/depozite din ultimul deceniu.

Comparativ, la sfârşitul anului 2017, raportul credi­te/depozite ajunsese la 74,7%, după cinci ani de scăderi.

Volumul depozitelor populaţiei şi companiilor la bănci, care a urcat la 329,7 mld. lei (71 mld. euro) la sfâr­şi­tul anului 2018, depăşeşte cu 78,6 mld. lei (17 mld. euro) vo­lumul creditelor acordate sectorului privat, de 251 mld. lei (54 mld. euro).

Nivelul încă mic al raportului credite/depozite indică faptul că există spaţiu pentru intensificarea creditării. Însă, noua taxă bancară va încetinii ritmul de creştere al creditării, după cum anticipează unii bancheri.

Băncile au fost nevoite în ultimii ani să se bazeze mai mult pe sursele de finanţare locale, în condiţiile în care au pierdut o parte din liniile de finanţare de la băncile-mamă, linii care în perioada de boom economic au reprezentat principalul motor de creştere a creditării.  Pentru finanţare, băncile s-au bazat în principal pe resursele atrase de la clienţii persoane fizice, care sunt mai stabile şi care în perioada de criză au marcat o creştere puternică, pe fondul unui comportament de consum mai prudent.