Agenda de vineri a guvernului: pe ordinea de zi nu apare proiectul privind bugetul pe 2019

Autor: Iulian Anghel 08.02.2019

Proiectul legii bugetului pe 2019 nu apare pe ordinea de zi de astăzi a guvernului, deşi ministrul finanţelor Eugen Teodorovici a spus că bugetul va fi adoptat astăzi, după săptămâni întregi de tergiversări. Eugen Teodorovici a declarat ieri: „O să aveţi mâine (astăzi – n. red.) un buget în guvern, prezentat, discutat, aprobat, trimis la Parlament, apoi ţine de Parlament cât de repede se va adopta acest buget, buget care are o creştere foarte importantă pe investiţii, sănătate, educaţie. 

Bani sunt, deficitul este aşa cum l-am anunţat, toţi indicatorii macro sunt cei anunţaţi“. 

Bugetul consolidat este construit pe o creştere economică de 5,5% şi un deficit fiscal de 2,55% din PIB. Proiectul de buget ar fi trebuit să fie votat, potrivit legii, încă de anul trecut. În ultima vreme, el a fost întrâziat de nemulţumurile administraţiei locale faţă de sumele alocate. O ultimă întâlnire de ieri de la Ministerul de Finanţe între primari şi ministrul de resort nu i-a mulţumit pe primii. Acum, că bugetul nu este adoptat, varianta pe care se merge este aceea a bugetului de anul trecut, cu cheltuieli lunare de 1/12 din bugetul lui 2018.

Guvernul a publicat aseară ordinea de zi a şedinţei de astăzi, dar pe listă nu se regăsesc bugetul de stat sau cel al asigurărilor.