Ca să renunţe la taxa bancară, Vâlcov vrea ca dobânzile la lei să scadă la jumătate: dobânda la creditele pentru consum ar trebui să ajungă la 5,3%, iar cea la creditele ipotecare la 3,1%. În regiune, Cehia are acest nivel al dobânzilor

Autor: Anelis Baciu 06.02.2019

Dobânda anuală cu toate costurile incluse (DAE) la creditele în lei pen­tru consum ale populaţiei ar trebui să scadă la 5,3%, de la un nivel mediu în piaţă de 10,6% în luna decembrie 2018 pentru ca Darius Vâlcov, consilierul pre­mie­rului Viorica Dăncilă, şi Exe­cutivul să fie mulţumiţi. În ace­laşi timp dobânda la cre­ditele pentru achiziţia de locu­in­ţe dobânda ar trebui să ajungă la 3,1%, faţă de un nivel mediu în piaţă de 6,2% în decembrie 2018. Consilierul premierului a indicat într-un interviu telefonic oferit Bloomberg că un nivel re­zo­nabil al dobânzilor la cre­di­tele populaţie ar fi la jumătate faţă de nivelurile actuale. 

Darius Vâlcov a lăsat tot­odată să se înţeleagă că Exe­cu­tivul nu este interesat de ve­niturile suplimentate pe care taxa bancară le poate aduce la bu­getul de stat, unicul scop al acestei mă­suri fiind acela de a reduce povara creditelor pentru populaţie.