Băncile şi-au majorat cu 25% stocul creditelor ipotecare în lei în 2018, până la un vârf de 48,8 mld. lei

Autor: Anelis Baciu 29.01.2019

Băncile locale au înregistrat anul trecut o creştere de 25% a finanţărilor pentru locuinţe în lei, iar stocul a ajuns astfel la 48,8 miliarde de lei la finalul lunii decembrie, potrivit datelor BNR. În valoare absolută, finanţările ipotecare în lei care s-au adăugat în bilanţurile băncilor în 2018 au cumulat 9,7 miliarde de lei.

În prezent băncile acordă aproape exclusiv credite ipotecare în monedă locală, acestea reprezentând peste 90% din totalul finanţărilor ipotecare noi acordate.

În medie bancherii au acordat lunar credite pentru locuinţe în lei în valoare de 810 mil. lei anul trecut. Vârful a fost atins în luna iunie, când au fost acordate cre­dite în va­loare de peste 1,1 mld. lei. În a doua parte a anului avansul lu­nar a început să se mai tempereze, iar în luniile noiem­brie şi decembrie 2018 băncile au acordat împrumuturi în valoare de 740 mil. lei, respectiv 770 mil. lei.

Bancherii spun că au observat pe final de an o amânare a deciziei de cumpărare din partea clienţilor. Această atitudine şi implicit tendinţa de scădere a volumelor de credite acordate fiind legate de incertitu­dinile privind evoluţia pieţei imobiliare.