Gigantul bancar Deutsche Bank şi-a asigurat o finanţare nouă de la Fondul Suveran al Qatar-ului, în încercarea de a depăşit actuala criză

Autor: Alex Ciutacu 28.01.2019

Deutsche Bank şi-a asigurat o finanţare pentru o nouă investiţie din partea Qatar-ului, în contextul în care creditorul german se apropie de o posibilă fuziune cu Commerzbank, potrivit Bloomberg.

Investiţia va fi realizată prin intermediul Autorităţii de Investiţii a Qatar-ului, fondul suveran al ţării, potrivit surselor citate.

Alte două vehicule de investiţii ale Qatar-ului, controlate de membri ai familiei regale şi de alţi politicieni proeminenţi, deţin deja participaţii în Deutsche Bank.

Statul german susţine o potenţială fuziune între Deutsche Bank şi Commerzbank pentru a se asigura că ţara are măcar un creditor puternic ce poate finanţa economia orientată spre export a ţării, chiar şi în timpul unei crize.

În timp ce unii economişti consideră că această fuziune ar fi o soluţie imperfectă care forţează două entităţi slăbite să funcţioneze împreună, o astfel de mişcare ar permite Qatar-ului să îşi recupereze măcar parţial investiţia în Deutsche Bank – în contextul în care acţiunile Deutsche Bank şi-au pierdut jumătate din valoare de  la începutul anului.

Însă Qatar-ul şi-a propus să investească mai mult în economia Germaniei, iar un astfel de creditor ar putea fi o soluţie.

În jurul orei 11, acţiunile Deutsche Bank erau în creştere cu circa 2% pe bursa din Frankfurt.

Astăzi, şeful grupului austriac Erste Group, proprietar al BCR pe piaţa locală, a susţinut în faţa presei că gigantul bancar Deutsche Bank ar trebui să fuzioneze cu casele de economii din Germania, în loc să se gândească la o fuziune cu Commerzbank.

„Soluţia nu ar fi o fuziune între Deutsche Bank şi Commerzbank, pentru că nu se va ajunge la un rezultat diferit”, a spus Andreas Treichl în faţa jurnaliştilor din Viena. „Soluţia ar fi o fuziune între Deutsche Bank şi casele germane de economii”.

Deutsche Bank înregistrează pierderi masive în ultimii ani, în contextul în care o serie de scandaluri corelate cu un management superior ineficient trimit cel mai mare creditor german în pragul colapsului financiar.