Capitalul social al administratorilor de pensii private reprezintă în prezent între 0,4% şi 3,3% din contribuţiile primite de la participanţi. Guvernul vrea ca acesta să fie la 10%

Autor: Anelis Baciu 10.01.2019

Capitalul social al administratorilor de pen­sii private din România reprezintă în pre­zent între 0,4% şi 3,3% din contribuţiile totale primite de la participanţi în cei 11 ani de funcţionare a Pilonului II, potrivit calculelor ZF. Raportul capital social/contribuţii al fie­că­rui administrator este semnificativ mai re­dus decât nivelul de 10% stabilit de guvern prin ordonanţa de urgenţă adoptată anul trecut.

Cel mai ridicat raport al capitalului versus con­tribuţiile istorice primite de la participanţi, de 3,3%, îl are BCR Pensii. Divizia de pensii private a BCR are un capital social de 88,5 milioane de lei şi contribuţii totale acumulate de-a lungul celor 11 ani de existenţă a Pilo­nu­lui II de 2,7 miliarde de lei. BCR Pensii este tot­odată administratorul cu cea mai mare va­loare a capitalului social, deşi fondul său Pilo­nul II nu intră în top trei cele mai mari după numărul de participanţi sau după activele administrate. BCR Pensii se situează pe locul şase atât în funcţie de numărul de participanţi, cât şi în funcţie de activele nete aflate în administrare.