100 de idei de creştere pentru viitorii 100 de ani de România

Autor: Mădălina Dediu Panaete 01.12.2018

În an centenar, Ziarul Financiar a reunit clasa de business locală printr-un „maraton” de evenimente sub sigla „România 100 ani de business. Cum trecem de la idee la business. 100 de idei să creştem”, care a ajuns în cele mai mari oraşe din ţară.

În an centenar, Ziarul Financiar a reunit clasa de business locală printr-un „maraton” de evenimente sub sigla „România 100 ani de business. Cum trecem de la idee la business. 100 de idei să creştem”, care a ajuns în cele mai mari oraşe din ţară.

Peste 50 de speakeri şi aproape 1.500 de participanţi au discutat despre viitorul României, despre ce putem face ca ţara să intre în scena economică mondială şi să treacă de la stadiul de ţară emergentă la cel de ţară dezvoltată, evoluţie care se va vedea mai departe în prosperitatea locuitorilor.

Investiţiile în educaţie şi în noi tehnologii sunt primordiale, au subliniat rând pe rând antreprenorii şi managerii prezenţi în cadrul evenimentelor organizate de ZF cu sprijinul Băncii Transilvania şi al companiei de consultanţă şi audit EY România.

În educaţie ar trebui să investească atât statul, care trebuie să adapteze programa şcolară la nevoile companiilor, dar şi firmele, care ar trebui să-şi formeze oamenii la locul de muncă. De asemenea, companiile trebuie să investească în noi tehnologii şi în eficientizarea activităţii pentru că doar aşa pot supravieţui unei perioade mai dificile din punct de vedere economic.

Pe de altă parte, problema forţei de muncă poate fi o reală piedică pe termen lung în procesul de dezvoltare economică a României, iar aceasta se poate rezolva prin atragerea de angajaţi din alte ţări, dar şi prin investiţii în educaţie şi în creşterea nivelului de trai şi a serviciilor de sănătate astfel încât românii să nu mai fie atraşi de mirajul Vestului.

De asemenea, problema forţei de muncă ar putea fi rezolvată şi prin îmbunătăţirea infrastructurii, care ar susţine creşterea mobilităţii populaţiei, iar oamenii fără loc de muncă pot merge către zone unde este nevoie de angajaţi.

Pe de altă parte, România îşi creează o bază de antreprenori tot mai puternică, care poate susţine creşterea economică în viitor.

Ce alte idei mai au oamenii de afaceri şi executivii locali pentru viitorul României?

 

 

Omer Tetik, CEO, Banca Transilvania

România se schimbă, România merge mai departe şi credem că merge mai departe cu sute de mii de antreprenori mai puternici. Antreprenorii reprezintă puterea de creştere a ţării.

 

Alex Milcev, partener, lider al Departamentului de Asistenţă Fiscală & Juridică, EY România

Din 1990 şi până în prezent, România a avut cea mai mare creştere economică dintre cele 28 de ţări membre ale UE. Am parcurs un drum cum n-a parcurs nicio ţară din Europa. Şi dacă ne uităm la estimările pentru România în următorii 4-5 ani acestea arată foarte bine.

 

Tiberiu Moisa, director general adjunct IMM şi MidCo, Banca Transilvania

Din punctul de vedere al formării de noi businessuri, niciodată nu am avut aşa mulţi antreprenori cu businessuri active. Aşa că stăm mai bine ca oricând ca număr de antreprenori.

 

Horaţiu Pârvulescu, partener asociat, growth market leader, EY România

Împreună putem fi o voce, o voce a antreprenoriatului pentru că eu personal cred că viitorul luminos al acestei ţări constă într-o pătură de antreprenoriat extrem de puternic.

 

 

 

ALBA IULIA

 

Ioan Popa, preşedinte, Transavia

România este una dintre puţinele ţări din lume care au o situaţie de favorabilitate fantastică din toate punctele de vedere pentru o nouă şi viitoare dezvoltare.

 

Alina Mateş Ochiş, director de marketing, Apidava

Cel mai greu lucru astăzi este să-ţi regândeşti businessul bazându-te pe nişte oameni care nu ştii dacă vor să rămână în companie şi nici nu ştii cum să-i reţii în companie.

 

Dan Sărmăsan, preşedinte, consiliu de administraţie Agra’s

Şi eu mi-aş dori să fie România ca şi compania mea, să fie ordine, să fie disciplină, ca fiecare om din fiecare sector şi departament să fie întrebat cum a cheltuit banii.

 

Florin Florea, administrator, Albatros Gold

Capitalul românesc poate supravieţui doar în colaborare cu statul. Trebuie să fim o echipă. Avem nevoie să ne protejăm piaţa naţională.

 

Hans Schuller, administrator, Atlas Imobiliare

Transportatorii români au o etichetă bună, suntem apreciaţi, primim şi felicitări. Însă, polonezii sunt de două ori mai mari ca noi ca business în sector.

 

 

ORADEA

 

Alin Mercheş, partener, cofondator şi CEO, Mobiversal

 În România se pot face businessuri foarte bune, ar trebui să fim mult mai pozitivi. Şi nu spun din pespectiva unei companii din IT pentru că şi noi avem probleme cu forţa de muncă, la fel ca alte industrii, dar o spun ca antreprenor român şi orădean.

 

Cosmin Turcu, CEO, Sinteza

Eu aş crea un loc, un hub, în care inginerii să se întâlnească, să participe la workshop-uri, să facă schimb de experienţă. Şi să se întâlnească cu antreprenorii, să povestească din experienţa lor.

 

Florian Peretz, preşedinte, GEO-BETA Enterprises LLC

Dacă mulţi tineri pleacă din România pleacă pentru că ei cred că nu au nicio şansă. Aceşti oameni ar putea să ajungă viitorii antreprenori ai României.

 

Gogu Cacuci,  preşedinte, Spitalul Pelican

Există cerere de servicii medicale private, competiţia noastră cu sistemul de stat este foarte mică pentru că tehnicile chirurgicale în domeniul privat sunt inovative, iar recuperarea este rapidă, iar asta îşi doresc oamenii astăzi.

 

Raul Popa, CEO, Typing DNA

Noi ca români avem ideea că nu este bine să greşeşti. Dacă ai greşit practic, eşti un ratat. În America, dar şi alte ţări, greşeala este un lucru normal şi firesc. Poţi să greşeşti de câteva ori în viaţă, nu este o problemă.

 

Dacian Palladi, city manager, Oradea

Unii investitori străini spun că au fost în Letonia şi autorităţile de acolo le reduc impozitul pe forţa de muncă dacă angajează 500 de oameni. La noi este de domeniul SF acest lucru.

 

 

TIMIŞOARA

 

Cătălin Olteanu-Heel, director general tehnic şi investiţii, Retim Ecologic Service SA

Mi-aş dori să avem şi noi un start-up care să pună România pe hartă cu un produs pe care nu-l are nimeni. Trebuie să avem o ofertă unică de vânzare.

 

Horaţiu Moldovan, fondator şi administrator, Lasting System

Cercetare şi proprietate intelectuală, acolo este viitorul. Şi când vom ajunge să ne apropiem de acest deziderat, atunci oraşul, regiunea, ţara se vor dezvolta.

 

Iulian Daniel Idolu, director general, Aeroportul Internaţional Traian Vuia Timişoara

Nu cred că vor mai veni românii plecaţi în străinătate înapoi, dar măcar să-i păstrăm pe cei pe care îi avem aici.

 

Corina Macri, fondator, Macri Academy

Timişoara reprezintă un pol de creştere fantastic, trebuie să exploatăm acest potenţial cu ce avem aici, să ţinem oamenii în companii şi să ne dezvoltăm regiunea. Cu exemplul pe care îl putem da noi.

 

Adrian Bădescu, fondator, Clinicile Medici’s Timişoara

O piaţă cu salarii mari, dar fără educaţie este o păcăleală. Dacă vom reuşi să creştem în paralel şi educaţia şi salariile, ar fi foarte bine. Multinaţionala este o şcoală, ne-a învăţat să fim mai disciplinaţi, ne-a învăţat de la a da corect un feedback până la a crea performanţă.

 

 

CRAIOVA

 

Natalia Vasiliev,  fondator, Casa de Modă Natalia Vasiliev

Apar din ce în ce mai mulţi creatori de modă, industria modei creşte şi asta mă bucură. Sunt din ce în ce mai multe branduri axate pe design şi care au în frunte oameni cu studii.

 

Laurenţiu Dinu, administrator, Spiact Craiova

Investiţiile în infrastructura feroviară sunt la minimum în ultimii ani. Din păcate, singurele investiţii cu fonduri europene se fac pe Coridorul IV, Curtici-Constanţa. Celelalte zone de interes pentru români sunt aproape uitate de administratorul căilor ferate CFR SA.

 

Michael Schenker, fondator, medic primar oncologie medicală, doctor în ştiinţe medicale, şef lucrări UMF din Craiova, Centrul de Oncologie Sf. Nectarie

Sperăm în următorii ani în Craiova şi în toată regiunea de sud-vest a ţării într-o dezvoltare mult mai bună a sectorului medical, pacienţii au nevoie de aşa ceva. Astăzi avem o mare problemă cu serviciile de radioterapie. 

 

Narcis Niţă, proprietar, Biz Solution

Agricultura, IT-ul şi sper că şi partea de construcţii de locomotive vor fi domeniile de dezvoltare ale judeţului Dolj în următorii ani.

 

Corina Dimitriu, associate partner, EY România

Nu cred că va veni o criză economică. Băncile şi bursa de valori, care identifică mai devreme decât celelalte companii semnele unei eventuale crize, nu transmit semnale că ar veni o criză. Noi suntem optimişti.

 

Mihai Dugăeşescu, acţionar, Dumagas Agri

Eu văd o dezvoltare favorabilă în următoarea perioadă în regiune mai ales în condiţiile în care Oltenia a rămas puţin mai în urmă faţă de alte zone din ţară. Iar acest lucru se poate transforma într-un avantaj.

 

Ionel Ghiţă, asociat, Softronic

Singura soluţie a antreprenorilor este să îşi menţină curajul şi optimismul angajând şi calificând personal, chiar dacă unii vor alege să plece în alte sectoare.

 

 

BRAŞOV

 

Adrian Taraş, managing director, Transilana

În învăţământul universitar există o întârziere, în sensul că foarte mulţi tineri au urmat universităţi în domeniul economic, juridic şi mai puţin tehnic. Învăţământul tehnic superior a fost neglijat, iar aici s-a simţit lipsa forţei de muncă.

 

Bokor-Toth Zoltan, acţionar, Producţie Multi Nr.

Din păcate facultăţile sunt în urmă, profesorii, cărţile, tehnologia nu sunt în pas cu ceea ce se întâmplă în economie. În Braşov şi Sfântu Gheorghe sunt şcoli dotate cu tehnologie foarte bună, dar în zona aia copiii vor să meargă la universitate.

 

Romulus Oprea, fermier, reprezentant Romion

Cred că problemele mediului de afaceri se rezumă la cadrul legislativ. În România, totul este făcut cu nişte imenşi ochelari de cal, nu există adaptabilitate şi flexibilitate. Noi, antreprenorii, trebuie să facem un front comun şi să facem lobby astfel încât să ne impunem punctele de vedere.

 

Laura Ţeposu, director dezvoltare, Libris.ro

Cred cu tărie în educaţia după educaţie. Se vorbeşte despre învăţământul care este depăşit, că nu avem specialişti, dar noi trebuie să avem o schimbare de mentalitate pentru că educaţia nu se termină când ai terminat o facultate.

 

Radu Ionescu, acţionar, Dacia Plant

Eu cred că sălile de sport sunt o binecuvântare pentru noi. Sportul s-a constatat că îţi asigură sănătatea naţiei, avem nevoie de parcuri, inclusiv de parcuri industriale, dar şi de locuinţe sociale. Dar aici trebuie să ai un buget foarte clar şi să intre în master plan. 

 

Lajos Vajda, director Asimcov şi Clustero

Fără cercetare şi fără incubare viitorul nu o să existe. Iar asta este o provocare pentru noi, atât pentru mediul de afaceri, cât şi pentru cercetători. Există foarte multă risipă în alimentaţie, textile, lemn, energie, ambalaje. 

 

 

CONSTANŢA

 

Fotini Teodorescu, preşedinte CA, Dobrogea Grup

Eu m-aş concentra în următorii ani în România pe crearea de condiţii în sănătate, în educaţie şi, foarte important, în infrastructură. România nu este doar Bucureşti - Constanţa.

 

George Duşu, director, Socep

Cred că ar trebui dragată Dunărea ca să se poată circula pe ea. Salariile nemţilor sunt atât de mari pentru că au multe canale navigabile, se face comerţ foarte uşor. Iar acest lucru s-ar putea face şi la noi.

 

Elena Stere, director economic, Petroconst

Părinţii ar trebui să lucreze mai mult la educarea copiilor, pentru că şcoala nu este suficientă şi să rezolve crizele de personalitate.  Nu este normal  să fie pline casele de pariuri, iar la interviuri de angajare să nu vină nimeni.

 

Mohammad Murad,  grupul hotelier Phoenicia

Statul ar trebui să facă o bază de tratament balnear pe litoral. Pe vremuri veneau pe litoralul românesc danezi, polonezi sau suedezi. Este o nevoie de o investiţie într-o bază cu 4.000 de locuri de tratament.

 

Adrian Mociu, director economic, Ovidius Clinical Hospital

Cred că ar trebui să se implice şi organizaţiile locale în susţinerea investitorilor serioşi, care creează businessuri şi locuri de muncă. Ar trebui să le ofere facilităţi fiscale, dar şi acces mai bun la a face business, la promovare locală etc.

 

Gheorghiţă Corbu, fondator / director general, Legam Agro

Mi-aş dori mai multă unitate între agricultori. Sunt 10.000 de ferme în judeţul Constanţa. Fiecare antreprenor îşi vede interesul propriu şi nu se gândeşte şi la interesul naţional.

 

Nicolae Bucovală, administrator, Parthis

Soluţia să avem turism de relaxare şi balnear timp de 11-12 luni pe an o reprezintă voucherele de sănătate pentru pensionari. Avem circa 6 milioane de pensionari, care au muncit; statul să le acorde un astfel de voucher.

 

Ioan Zamfir, administrator, Zameti

Ne paşte o criză de apă potabilă şi o criză alimentară. Agricultorii ar trebui să investească în tehnologii în aşa fel încât să-i dea plantei apă strict în cantităţile de care aceasta are nevoie.

 

 

IAŞI

 

Patricia Fiterman, CEO, Fiterman Pharma

Cred că cel mai important lucru care a contat, istoric vorbind, pentru dezvoltarea României în ultimii 100 de ani nu a fost factorul politic, ci factorul uman. Şi acest lucru va conta şi în viitor.

 

Lucian Grecu, proprietar, Complex Hotelier Unirea

Poate ar trebui să facem noi educaţia conducătorilor acestei ţări. Cred că ar trebui să facem o carte albă a României, cu oamenii care au rezolvat anumite probleme în diferite domenii.

 

Florin Cardasim, cofondator al CodeCamp

Abuzaţi de tehnologie pentru că este ieftină şi are un potenţial fantastic de a vă minimiza costurile şi de a vă ajuta să vă dezvoltaţi businessurile.

 

Mihai Haraga, proprietar şi preşedinte al SEMTOP

Cred că în următorii 20 de ani trebuie să ridicăm foarte mult agricultura tradiţională care încă se mai face în foarte multe ferme, trebuie să introducem agricultura de precizie. 

 

Adrian Tănase, CEO, Bursa de Valori Bucureşti

Agricultura şi tehnologia sunt foarte atractive pentru investitorii de la bursă, dar sunt slab reprezentate pe bursă. Iaşiul are un potenţial din acest punct de vedere.

 

 

CHIŞINĂU

 

Petru Chiţanu, director, ICS Clinica Sante

Zona medicală merge mână în mână cu IT-ul, trebuie să ţii pasul cu tehnologia. Dacă nu oferi soluţii pacientului, rămâi în urmă.

 

Daniel Ioniţă, ambasador, Ambasada României în Republica Moldova

Relaţia dintre România şi Republica Moldova este şi rămâne prioritatea noastră de prim rang. Relaţiile speciale dintre cele două ţări se bazează pe comunitatea de limbă, istorie şi tradiţie. România este poate cel mai vocal avocat al susţinerii parcursului european al Republicii Moldova.

 

Angela Sax, director, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD)

BERD este cel mai mare investitor instituţional din Republica Moldova şi România. Până acum am investit în România peste
8 mld. euro şi în Moldova peste 1,2 mld. euro. În Moldova, BERD susţine astăzi investitori străini precum Draxlmaier, Gebauer and Griller sau Medpark. Vrem să vină şi mai mulţi investitori străini.

 

Sergiu Chircă, CEO, Elefant.ro

Eu văd antreprenorii ca fiind motorul cel mai important de dezvoltare pentru Republica Moldova. Să vină la fondul nostru de investiţii, după aceea mergem împreună la bancă.

 

Eugen Moşanu, director comercial, Bass Systems

În Republica Moldova, unul dintre cele mai mari avantaje este capitalul uman din IT care din păcate emigrează peste hotare, inclusiv în România, care a devenit un centru de servicii pentru corporaţii mari.

 

Roman Ştirbu, director general, Simpals

De regulă, când vin afacerile din România în Republica Moldova spun: noi venim să vă învăţăm pe voi. În domeniul IT, stă puţin altfel acum situaţia.

 

Valeriu Lazăr, CEO, Business Intelligent Services

Oamenii de afaceri din Republica Moldova au nevoie de exemple de businessuri de succes. Ei au trecut prin foarte multe provocări şi au nevoie să vadă că oameni ca şi ei au reuşit.

 

Bogdan Pleşuvescu, CEO, Victoriabank

Este foarte important să crească această pătură de mijloc din Republica Moldova şi să fie încurajată atât prin măsuri fiscale, dar şi prin produsele pe care băncile le pot adresa antreprenorilor.

 

John Maxemchuk, COO, Purcari Wineries

Totul pe bursă este despre transparenţă şi comunicare cu piaţa. O companie listată trebuie să fie sigură că toată piaţa şi toţi investitorii să aibă aceleaşi informaţii.

 

Sergiu Chircă, CEO, Elefant.ro

Eu văd antreprenorii motorul cel mai important de dezvoltare pentru Republica Moldova. Să vină la fondul nostru de investiţii, după aceea mergem împreună la bancă.

 

Dan Nuţiu, administrator Betty Ice / Asociaţia Investitorilor din România

Ne dorim să contribuim la creşterea investiţiilor din România, credem că putem deveni garantul că se poate investi în Moldova.