Engie România nu mai vine la bursă: acţionarii companiei au respins propunerea Fondului Proprietatea

Autor: Liviu Popescu 28.11.2018

Fondul Proprietatea evaluează la 472 milioane de lei participaţia sa de 12% la Engie România.

Acţionarii companiei Engie România, furnizor de gaze naturale şi energie electrică, au respins miercuri propunerea Fondului Proprietatea, care are 12% din capitalul social, prin care acesta solicita aprobarea în principiu a admiterii societăţii la tranzacţionare pe o piaţă reglementată printr-o ofertă publică de vânzare, potrivit mai multor surse din piaţă.

Engie încă nu a transmis un răspuns către ZF pe marginea acestui subiect până la publicarea acestei ştiri.

Acţionarul majoritar al Engie este România Gas Holding cu o participaţie de 50,99%, în spatele căruia se află Banca Europeană de Reconstrucţie şi dezvoltare (BERD) şi International Finance Corporation (IFC), fiecare cu câte o participaţie de 10%. Statul român prin Ministerul Energiei deţine 37% din companie.

Fondul Proprietatea evaluează la 472 milioane de lei participaţia sa de 12% la Engie România, ceea ce înseamnă că furnizorul de gaze este evaluat la circa 4 miliarde de lei.

Fondul Proprietatea este acţionar la Engie România încă din 2005, adică de la privatizarea Distrigaz Sud, companie care ulterior şi-a schimbat denumirea în GDF Suez Energy România, iar în martie 2016, ca urmare a unei iniţiative de rebranding internaţional al companiei Engie, GDF Suez Energy România a devenit Engie România.

Ministerul Economiei a contribuit cu pachetul de 12% din acţiunile Distrigaz Nord la capitalul Fondului Proprietatea.

În august 2017 Fondul Proprietatea a anunţat că a demarat o procedură competitivă pentru vânzarea unor deţineri reprezentând aproape 19% din activul net al emitentului, printre care şi Engie România, care figurează cu o pondere de 7% din valuarea activului net.

În 2017 Fondul Proprietatea şi-a lichidat deţinerile la Electrica pentru circa 750 milioane de lei. La vânzare este şi participaţia FP la Hidroelectrica, evaluată la circa 3,3 miliarde de lei.