Miliardarul George Soros şi-a vândut acţiunile la Facebook, Netflix şi Goldman Sachs chiar înainte ca preţul acestora să se prăbuşească

Autor: Tibi Oprea 25.11.2018

George Soros, investitor miliardar şi activist liberal, a notat încă trei mişcări de succes în portofoliu. Chiar înainte de deprecierea de pe bursă, Soros şi-a vândut participaţiile la Facebook, Netflix (din grupul FAANG) şi la gigantul bancar Goldman Sachs, potrivit Barron’s.

Preţurile acţiunilor celor trei companii au înregistrat o scădere abruptă la bursă în trimestrul al patrulea. Preţul acţiunilor Facebook a coborât cu aproape 20%, iar cel al acţiunilor Goldman Sachs cu 15%, faţă de minimul ultimelor luni. Acţiunile gigantului de streaming de mare viteză Netflix au scăzut cu aproape 29% de la finalul lunii septembrie.

Compania de investiţii a miliardarului, Soros Fund Management, care gestionează averea familiei lui Soros, a anunţat această mişcare săptămâna trecută la Comisia pentru valori mobiliare şi burse, însă reprezentanţii acesteia au refuzat să comenteze legat de aceste tranzacţii.

Cunoscut pentru pariurile riscante făcute în business – unele câştigate, altele dezastruoase – George Soros şi-a salvat de această dată o parte din bani. Publicaţia Barron’s a estimat că, dacă afaceristul şi-ar fi păstrat participaţiile, ar fi înregistrat pierderi de aproximativ 17,7 milioane de dolari până acum în trimestrul al patrulea.

Soros Fund Management deţinea, la finalul celui de-al doilea trimestru, 159.200 de acţiuni în cadrul Facebook – o nouă achiziţie, având în vedere că la finalul primului trimestru nu deţinea nicio acţiune la reţeaua de socializare – şi le-a vândut pe toate la finalul celui de-al treilea, înainte ca preţul acestora să scadă.

În cadrul Netflix a rămas cu doar 13.800 de acţiuni, după vânzarea a 106.400 de acţiuni. La Goldman Sachs, şi-a restrâns participaţia la doar 28.206 acţiuni la finele lunii septembrie, de la 64.814 câte deţinea la final de iunie.

Pe de altă parte, investitorul şi filantropistul ungaro-american a pariat pe investiţii în gigantul chinez din retail Alibaba Group Holding şi în constructorul american de chip-uri Micron Technology. Acesta a cumpărat 91.200 de acţiuni la Alibaba în perioada în care preţul acestora a scăzut pe fondul disputelor comerciale dintre SUA şi China cu 11,2%, însă dat fiind faptul că aceste dispute au continuat, acţiunile Alibaba au mai scăzut cu încă 11% până în prezent. În cadrul Micron, Soros Fund Management a cumpărat 490.100 de acţiuni, şi acestea înregistrând scăderi masive, de aproape 20% în semestrul al patrulea. Dacă Soros îşi va menţine participaţiile la aceste două companii, acestea înregistrează până în prezent pierderi însumate de 6,2 milioane de dolari.