În 2019 ar putea fi vândut un pachet din Rompetrol Rafinare/Petromidia, punct final din „saga“ datoriilor de peste 600 mil. dolari pe care statul nu le va recupera niciodată

Autor: Roxana Petrescu 29.10.2018

♦ La jumătatea anului viitor ar putea fi lansată licitaţia internaţională pentru vânzarea unui pachet de 26,69% din totalul de 44,69% pe care statul îl deţine acum la Rompetrol Rafinare, administratorul Petromidia, cea mai mare rafinărie din România, pentru care kazahii de la KazMunayGas, proprietarii entităţii, s-au angajat să plătească 200 de milioane de dolari printr-un memorandum semnat în 2013 ♦ Astfel, statul va încasa doar această sumă dintr-o datorie istorică de peste 600 de milioane de dolari pe care o avea de recuperat.



„Nu ştiu de unde a tot apărut această sumă. Nu există nicio datorie“, a declarat Alexey Golovin, vicepre­şe­dintele pentru dezvol­tare şi strategie din cadrul KMG Inter­na­tional, firma care deţine grupul Rompetrol.

Declaraţiile lui Golovin au fost făcute în contextul în care la finalul săptămânii trecute statul român, prin Ministerul Ener­giei şi SAPE (Societatea de Adminis­trare a Participaţiilor în Energiei), alături de KMG International au semnat formarea unui fond de investiţii, parte a unui me­morandum semnat între stat şi kazahi în 2013 şi care abia acum îşi produce primele efecte.