Ministrul sănătăţii: De dorit ar fi ca medicii să lucreze într-un singur sistem

Autori: Georgiana Mihalache , Mirabela Tiron 26.10.2018
Sorina Pintea, ministrul sănătăţii, susţine că este de dorit ca medicii să lucreze într-un singur sistem medical - de stat sau privat, însă nu pot fi obligaţi să facă acest lucru. Medicul care l-a operat pe copilul care a decedat sâmbătă la spitalul Sanador din Capitală mai lucrează şi la un alt spital privat - Regina Maria, dar şi la spitalul de stat Grigore Alexandrescu.

„Bineînţeles că de dorit ar fi ca un medic să lucreze într-un singur sistem. Legea permite medicilor să aibă contractul de bază şi încă o jumătate de normă, unde fac această jumătate de normă este alegerea dânşilor, nu îi putem obliga unde să lucreze“, a spus pentru ZF Sorina Pintea.

Într-o săptămână la spitalul Sanador din Bucureşti au murit doi pacienţi, un copil de un an şi zece luni şi o femeie de 65 de ani, iar familiile pacienţilor decedaţi au cerut anchetarea cazurilor pentru a stabili exact ce s-a întâmplat în cele două situaţii.

Medicii care i-au operat pe cei doi pacienţi ulterior decedaţi în spi­talul Sanador din Bucureşti spun că au respectat pro­cedurile, însă în cazul copilului decedat, medicul spune că nu poate explica ce s-a întâmplat.

„Am fost sideraţi, am fost muţi de acest eveniment tragic care s-a petrecut în Sanador. Este prima oară când apare un deces pe care nu ni-l explicăm. Echipa operatorie şi echipa de gardă a văzut copilul în multiple rânduri”, a spus ieri Doris Andronescu, directorul general al spitalului Sanador, în prima conferinţă de presă de la decesul copilului.