FMI reduce previziunea de creştere economică a României la 4% în 2018, dar inflaţia ajută în mod nesperat guvernul

Autor: Iulian Anghel 10.10.2018

♦ FMI a redus oficial previziunea de creştere economică a României la 4%, de la 5,1% anterior ♦ Guvernul României menţine ţinta de creştere la 5,5%, deşi nicio instituţie financiară nu mai vede o creştere de peste 5% în acest an. ♦ FMI avertizează că mediul economic mondial este în declin ♦ Dacă SUA încetinesc, dacă Europa încetineşte, România va avea de suferit, pentru că piaţa de export (plus 10% în lunile din acest an, an/an) va avea de suferit.



Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în jos prognoza de creştere economică a României, la 4% în 2018, cu 1,1 puncte sub estimările din raportul World Economic Outlook din aprilie, pe fondul temperării efectelor reducerilor fiscale care au făcut posibilă în 2017 creşterea de 6,9%. Vestea nu este nici nouă, nici spectaculoasă, având în vedere că instituţiile bancare, de pildă, au cu toate previziuni de creştere economică de sub 5% pentru 2018. Ce este mai îngrijo­rător este că FMI anti­cipează că peste econo­mia mondială se adună norii, iar economia României va avea de suferit dacă economia UE va încetini.

„Aşa cum China a beneficiat ani de zile de evoluţia bună a Ame­ricii, aşa şi România a beneficiat - la scala ei - de parcursul bun al economiilor din UE. Creşterea bună din ultimii ani nu avea însă cum să mai ţină - a fost rapidă şi efectul de bază îşi spune cuvântul. Asistăm la o reechili­brare şi, într-un fel, este bine, chiar dacă nu pentru guvern, pentru că lejeritatea fiscală din ultimii ani ne-ar fi dezechilibrat complet, ar fi aruncat deficitele în aer, dacă mai dura“, comentează economistul Dragoş Cabat.