Ministrul finanţelor: ANAF este la 103% faţă de plan la încasări în 2018

Autor: Mediafax 08.10.2018

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor publice, a spus vineri că până la finalul acestui an Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) trebuie să-şi crească nivelul de colectare, chiar dacă şi-a îndeplinit planul propus, iar accentul principal se va pune pe colectarea de TVA.

Ministrul finanţelor a afirmat vineri în cadrul unei emisiuni la DCNews.ro că planul de colectare al ANAF este la „103% faţă de planul propus”, la începutul acestui an.

„Domnul Mişa mai are mult până la final de an să recupereze, pentru că la rectificarea bugetară planul ANAF a fost revizuit”, a subliniat Eugen Teodorovici, astfel încât „ceea ce nu s-a făcut în prima jumătate a anului trebuie recuperate în partea a doua”, a adăugat acesta. Ionuţ Mişa, precedentul ministru al finanţelor publice, din iunie 2017 până în ianuarie 2018, este preşedintele ANAF din martie 2018.

„Per total, planul de încasări a fost despăşit (...), dar ANAF are de recuperat foarte mult. (...) Până la finalul acestui an, voi pune accent pe recuperarea colectării de TVA agresiv”, a subliniat Teodorovici. România are un gap de TVA, diferenţa dintre suma care trebuie colectată şi cea care este colectată, de 7-8 miliarde de euro, potrivit datelor Comisiei Europene, a menţionat ministrul finanţelor.

„Datele trebuie văzute în ansamblu”, a precizat Teodorovici, deoarece o parte din această diferenţă provine din alte cauze decât evaziunea fiscală.