România nu vrea taxarea tranzacţiilor financiare şi nici un buget separat pentru zona euro. Ar vrea în schimb ajutor pentru a stopa exodul românilor

Autor: Iulian Anghel 21.09.2018

Ministrul român de finanţe Eugen Teodorovici: Nu susţinem un buget separat pentru zona euro, mai ales acum când Uniunea Euro­peană se confruntă cu diverse pro­vocări şi are nevoie, mai mult ca oricând, de unitate.



„Nu susţinem un buget separat pentru zona euro, mai ales acum când Uniunea Euro­peană se confruntă cu diverse pro­vocări şi are nevoie mai mult ca oricând de unitate. De aceea, statele membre UE trebuie să pro­moveze o abordare de jos în sus prin care poli­ticile să reflecte agenda reală a cetăţenilor, cum ar fi deficitul de forţă de mun­că în statele central şi est-europene. Se ştie că, în România, deficitul de forţă de muncă se tot adânceşte. Prin urmare, tre­buie să venim cu măsuri de susţinere pentru a opri exodul românilor în afara ţării şi pentru a-i încuraja pe cei care sunt plecaţi să revină acasă“, spune ministrul român de finanţe.

Teodorovici a fost miercuri la Berlin la întrevederea miniştrilor de finanţe membri ai Partidului Socialiştilor Europeni (PES), partid din care face şi PSD, care guvernează în România.

Chestiunile de mai sus sunt importante pentru că ar urma să fie rezolvate în timpul preşedinţiei României a Consiliului Uniunii Europene. România preia preşedinţia, pentru şase luni, la 1 ianuarie 2019. În această perioadă va fi votat bugetul UE, iar ţările puternice economic - în principal Franţa şi Olanda şi, într-o mai mică măsură Germania – examinează ipoteza ca, o parte a acestui buget să fie transferată către zona euro, care ar urma să aibă buget propriu. Acest lucru ar echivala, măcar parţial, cu o splitare, de facto, a UE, între un nucleu dur al Uniunii, reprezentat de zona euro, şi ţă­rile satelit, cele care nu sunt în această struc­tură. Ar fi, practic, o formă de Europă cu două viteze, atât de invocată în ultimii ani.