Ministrul finanţelor publice, Eugen Teodorovici, despre modificările Codurilor fiscale: Cota de 2% din impozitul pe venit va creşte la 3,5% pentru mai multe ONG-uri, din 2019

Autori: Bianca Ciocotisan , Mediafax 17.09.2018

Ministrul finanţelor publice, Eugen Teodorovici, a declarat, luni, că prin proiectul de modificare a Codurilor fiscale va fi majorat de la 2% la 3,5% nivelul din impozitul pe venit al persoanelor fizice care este direcţionat către organizaţiile non-profit.

„Ca modificări ale Codului fiscal, ştiu că era propunerea şi solicitarea expresă din partea ONG-urilor şi rămăsesem că se va modifica Codul fiscal pentru a lăsa ca acest transfer din zona de impozit să fie direcţionată de la 2% la 3,5% pentru acele structuri non-profit care erau acreditate de Ministerul Muncii şi s-a văzut foarte clar că sunt şi alte ONG-uri care fac lucruri bune pentru societate, nefiind neapărat autorizate de Guvern să spunem”, a precizat Teodorovici, într-o declaraţie de presă, la ministerul de resort.

„Şi atunci logic este să poate şi aceste tipuri de ONG-uri să primească acest transfer de la 3,5%, nu la 2%, pentru a suplini scăderea de impozit. E una dintre propuneri pe care eu vreau să o susţinem, dar vă spun, sunt foarte multe (n.red. - măsuri) din mediul economic şi vor fi clar măsuri pe care piaţa de la accepta, nu cred că vor fi oponenţi”, a precizat oficialul MFP.

„Nu cred că acel criteriu îşi mai are rostul, extindem de la 2% la 3,5%”, a concluzionat ministrul Finanţelor.

Codul fiscal şi Codul de procedură fiscală urmează să fie reunite într-o singură lege, iar un proiect este în lucru la MFP. Anterior, ministrul a declarat că Finanţele au primit numeroase propuneri de modificare a legislaţiei fiscale, care vor fi publicate pe site-ul instituţiei în cursul lunii septembrie. De asemenea, având în vedere că acest proiect a fost intens discutat cu mediul de afaceri, Teodorovici a susţinut, anterior, că va deveni lege până la finalul acestui an şi va fi aplicat fără probleme de la începutul anului viitor.