Medicina, în topul preferinţelor absolvenţilor de liceu: concurenţă de 3 candidaţi pe loc la cele mai mari universităţi de medicină din ţară

Autori: Adelina Mihai , Alexandra Cepăreanu 31.07.2018

♦ Universităţile de medicină şi farmacie din Bucureşti, Iaşi, Cluj şi Târgu-Mureş au avut o concurenţă cuprinsă între 2,4 şi 3 candidaţi pe loc la admiterea din iulie 2018, arată datele centralizate de ZF.



Universitatea de Me­dicină şi Far­macie Carol Davila din Bucureşti, care şco­la­rizează aproxi­mativ 10.300 de studenţi, a avut, în medie, o concurenţă de 2,7 can­didaţi pentru locurile scoase la concurs la admiterea din acest an. Astfel, aproape 3.000 de absolvenţi de liceu s-au înscris la examenul de admitere pentru a ocupa unul dintre cele 1.100 de locuri bugetate la această universitate, iar cea mai mare concurenţă a fost înregistrată la Facultatea de Medicină, de 3,2 can­didaţi pe loc (adică 1.823 de candidaţi la 569 de locuri bugetate).

„Concurenţa este similară cu cea de anul trecut, trendul este constant. Deşi în mentalul colectiv s-a configurat percepţia că există un interes pentru această profesie ca ur­mare a creşterilor salariale din acest sector, motivaţia unui candidat la facultatea de medicină nu este dată de nivelul remune­raţiei. Un elev de liceu se gândeşte din anul I sau al II-lea de liceu să dea la medicină, decizia nu se ia în clasa a XII-a“, a explicat Valentin Mateescu, purtătorul de cuvânt al UMF Carol Davila din Bucureşti.