Urmează ZF Bankers 2018, 4-5 iulie. Cum se schimbă politicile BNR în noile condiţii din economie sau cum schimbă BNR condiţiile din economie?

Autor: Cristian Hostiuc 28.06.2018

Din 2012 până în toamna lui 2017, BNR a avut o perioadă de graţie: inflaţia a scăzut până la deflaţie, dobânzile la lei au scăzut până la un nivel la care nici guvernatorul Mugur Isărescu nu credea că vor ajunge vreodată (Robor la trei luni 0,6%, iar dobânda de politică monetară la 1,75%), băncile au fost conştiincioase şi şi-au curăţat bilanţurile de creditele neperformante acumulate în criză, ceea ce a luat o durere mare de pe capul băncii centrale, nu au fost probleme cu băncile, nici de solvabilitate, nici de lichiditate, creşterea economică nu a deteriorat atât de mult echilibrele macro, iar scena politică nu a creat mari probleme.

Din toamna anului trecut, lucrurile s-au inversat: inflaţia a sărit din toate ţintele, ajungând la 5,2%, dobânzile la lei au crescut de trei ori, tensiunile politice au început să se îndrepte şi către BNR, iar Mugur Isărescu a fost chemat la ordine de liderul partidului care conduce România, Liviu Dragnea.