Seria de conferinţe ZF România 100 de ani de business continuă la Constanţa, „portul“ exportatorilor

Autor: Mădălina Dediu Panaete 05.06.2018

Ziarul Financiar continuă seria de conferinţe „România 100 ani de business. Cum trecem de la idee la business. 100 de idei să creştem“ şi or­ga­nizează al doilea eve­niment la Constanţa, pe 7 iunie.

Prima oprire a tur­neului „România 100 ani de business“, organizat cu spri­jinul Băncii Tran­sil­va­nia şi al companiei de con­sultanţă EY, a avut loc la Braşov şi a reu­nit aproa­pe 200 de an­trepre­nori, ma­na­geri, ban­cheri şi consul­tanţi. Prin acest proiect, Ziarul Finan­ciar şi Banca Transil­vania aduc la ace­eaşi masă antre­pre­norii României pentru a găsi soluţii şi idei comune care pot constitui o platformă de business la nivel naţional.

În ediţia de astăzi, ZF analizează ni­velul exporturilor judeţului pe teri­to­riul căruia se află cel mai mare port maritim al ţării - Constanţa.

Judeţul Constanţa se află pe locul zece ca valoare a exporturilor, într-un top condus de munici­piul Bucureşti, ju­deţul Timiş şi judeţul Argeş. În schimb, ca valoare a im­porturilor, Constanţa se află pe locul şapte.

Exporturile compa­ni­ilor din Con­stanţa au ajuns anul trecut la aproa­pe 2 miliarde de euro, având o creştere de puţin peste 1% faţă de anul precedent, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică (INS). Avansul a fost cu mult mai redus faţă de cel al importurilor, care au ajuns la 2,68 mld. euro, plus 18%. Iar această evoluţie ţine la un ni­vel ridicat deficitul comercial al judeţului, acesta fiind cel mai mare din ultimii ani.