SIF Moldova cere finalizarea şi transmiterea cu celeritate a proiectului de lege a fondurilor de investiţii alternative care va elimina pragul de 5% şi ar da posibilitatea schimbării numelui companiei

Autor: Alex Ciutacu 27.04.2018

SIF Moldova a cerut vineri finalizarea şi transmiterea cu celeritate către Legislativ a proiectului care va finaliza transpunerea naţională a Directivei UE şi va elimina prevederi anacronice de natură a bloca o simplă schimbare de nume, sau care împietează asupra proprietăţii private din pragul de deţinere de 5%.

SIF Moldova a cerut schimbarea numelui în FIRST ROMANIA CAPITAL INVESTMENT, dar Autoritatea de Supraveghere Financiară – ASF i-a dat de înţeles că va respinge acest lucru.

„Deşi iniţial propunerea noastră părea să fie privită favorabil, formal, poziţia ASF a fost aceea că nu ar fi posibilă schimbarea denumirii, invocându-se rămânerea în vigoare a unei prevederi din Legea nr. 133/1996 de transformare a fostelor Fonduri al Proprietăţii Private care stipulează că FPP II Moldova se va numi „Societatea de Investiţii Financiare Moldova SA”, a anunţat SIF Moldova vineri pe bursă.

SIF Moldova susţine că a adus argumente juridice solide, cu sprijinul a doua case de avocatură cu experienţă, în susţinerea faptului că acţionarii sunt singurii îndreptăţiţi să hotărască ce denumire are o societate cu capital privat 100%, în conformitate cu Legea societăţilor comerciale şi nici o altă prevedere legală nu interzice această decizie.

„Deşi punctul de vedere al ASF nu este considerat chiar de către Autoritate un act oficial de interpretare în condiţiile legii, înţelegem că, dacă am înainta o cerere de autorizare a actului constitutiv conţinând noua denumire, ar fi probabilă respingerea acesteia pe motivele mai sus menţionate”, menţionează SIF Moldova.

SIF Moldova face parte din grupul celor 5 SIF-uri care s-au constituit la începutul anilor 90 (prima denumire a fost de FPP-uri), când toţi românii care aveau la vremea respective 18 ani au primit 30% din capitalul tuturor companiilor din România.

SIF-urile au fost printre cele mai bogate companii din România, având acţiuni la principalele bănci şi cele mai mari companii care veneau din perioada comunistă.

SIF Moldova e cotată la bursă, iar în prezent are o capitalizare de 1,4 miliarde de lei. Cea mai mare deţinere a SIF Moldova este cea de la Banca Transilvania unde are 7% din capital.

SIF Moldova, o companie cu o capitalizare bursieră de 1,44 miliarde lei care le-a adus acţionarilor un câştig de 70% în ultimul an, vrea să îşi schimbe nu­mele în First Romania Capital Invest, pentru a marca noul plan strategic de deschidere faţă de mediul extern şi de integrare într-u circuit global financiar, care să aducă o valoare adăugată mai mare acţio­narilor.

„Primul motiv al schimbării este desprinderea de trecut, diferenţierea de celelalte SIF-uri şi asumarea unei noi identităţi clare. Această identitate nu mai face referire la contextul constituirii fondului, ci la un alt context. Este vorba despre o schimbare în creş­tere, şi nu de o schimbare în pierdere, SIF Moldova fiind, în plus, prima SIF care vrea să se desprindă din pluton“, spune Cătălin Iancu, director general adjunct la SIF Moldova.