Top 100 beneficiari de subvenţii agricole în 2017: Agricost a încasat 9,4 milioane de euro

Autor: Roana Rotaru 19.04.2018

Primii 100 cei mai mari fermieri români au încasat împreună subvenţii agricole de circa 107 mil. euro în 2017, po­trivit Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pen­tru Agricultură (APIA).

Cel mai mare bene­fi­ciar de sub­ven­ţii din agro­business este Agri­cost din Insula Ma­re a Brăi­lei, ferma de cul­ti­vare a cerea­lelor fon­dată de Constan­tin Duluţe, care a în­casat anul trecut 9,4 mil. euro doar din subvenţii.

Deşi în buzunarul fer­mierilor intră bani grei din subvenţii, plata pe hec­tar este la jumă­ta­te sau chiar şi de trei ori mai mică decât în alte ţări euro­pe­ne. „Eu am o fermă şi în Italia, unde sche­ma de pla­tă unică pe suprafaţă – SAPS – a fost de 360 de euro în 2017. În România anul trecut am încasat 120-130 euro pe hectar“, a spus Marco Chiara­dia, care a înca­sat peste 1 mil. euro din subv­enţii în 2017, prin fer­ma Maragro din Timiş.

După Agricost, ur­mă­toarele poziţii în to­pul celor mai mari be­ne­fi­ciari de sub­venţii din agro­business sunt ocu­pa­te de companiile In­ter­cereal din Ialo­mi­ţa şi Maria Trading din Călă­raşi, ambele com­panii cu acţionariat ma­joritar străin.

În campania agri­co­lă 2017, APIA a efec­tuat plăţi fermie­ri­lor de circa 2,5 mld. euro, din care 1,8 mld. euro re­prezintă plăţile directe de la Uniunea Europeană.