Deloitte:Obligaţia României ca 30% din vânzările producătorilor de gaze naturale să fie pe o piaţă centralizată este un caz atipic în Europa, pentru a impulsiona piaţa en-gros

Autor: Roxana Rosu 28.03.2018

Obligaţia curentă a României ca 30% din vânzările producătorilor de gaze naturale să fie efectuate în cadrul unei pieţe centralizate este un caz atipic între companiile de profil din Europa, menită a impulsiona dinamica pieţei en-gros, singurele ţări care mai au astfel de obligaţii fiind Grecia şi Polonia, arată o analiză Deloitte referitoare la obligaţiile de tranzacţionare centralizată a gazelor naturale.

„Analiza a fost realizată pe baza datelor existente la nivelul ţărilor europene. Cota stabilită la momentul actual pentru producătorii din România (de 30%) este suficientă pentru a impulsiona piaţa gazelor naturale. Pe viitor, această cotă poate fi modificată sau eliminată, în funcţie de evoluţia şi dezvoltarea pieţei”, a spus Răzvan Nicolescu, Lider al Industriei de Energie şi Resurse, Deloitte România.

În Grecia şi Polonia obligaţiile sunt implementate cu scopul de a proteja piaţa împotriva unei poziţii dominante a principalului importator (întrucât aceste ţări au un grad ridicat de dependenţă de importuri). În România, obligaţia a fost introdusă pentru a ajuta la dezvoltarea pieţei.

Principalele constatări ale analizei