ZF Power Summit ’18. Energeticienii: Lucrăm în beznă în lipsa unei strategii de ţară care să ne arate cum va evolua consumul

Autor: Roxana Petrescu 20.02.2018

♦ Companiile din sectorul energiei spun că sunt dispuse să facă investiţii în dezvoltare, însă susţin că este nevoie ca statul să creeze un sistem care să le arate jucătorilor cum va arăta consumul în următorii ani.



Investiţiile reprezintă cuvântul de ordi­ne în piaţa de energie în acest an, iar com­paniile din sector sunt pregătite să pu­nă în funcţiune noi „generatoare“ de gaze şi electricitate. Însă, în mâinile sta­tului se află crearea unui cadru care să faci­li­teze dezvoltarea sectorului energetic, aceasta este una dintre concluziile din prima zi a con­ferinţei ZF Power Summit ’18.

„Partea de investiţii reprezintă prioritatea noas­tră. Trebuie să demonstrăm că nu doar pro­fitabilitatea trebuie urmărită, ci dezvoltarea du­rabilă, proiectele noi, mentenanţa, asta ne in­teresează pe noi“, a declarat Bogdan Badea, pre­şedintele directoratului Hidroelectrica. Po­tri­vit acestuia, compania a terminat anul tre­cut cu un profit brut record de 1,5 mld. lei (peste 330 mil. euro), la finalul săptămânii tre­cute fiind lan­sată licitaţia pentru retehnolo­gi­za­rea hidro­centralei Vidraru, un proiect de 80 mil. euro.

Gazele din Marea Neagră ar putea fi folo­si­te în mod eficient în producţia de energie elec­tri­că, au mai spus cei prezenţi la conferinţa de ieri organizată de ZF, aceasta fiind o altă in­ves­tiţie concretă de care are nevoie sectorul de profil.

„Dacă ne uităm la piaţa locală de gaze, va fi un exces de gaze din producţia din Marea Neagră şi o parte va trebui exportat. Mereu va fi mai ieftin pentru producători să ţină gazul aici decât să îl exporte şi preţul ar putea ră­mâ­ne competitiv. Cererea pe zona reziden­ţială va creşte, poate vom vedea şi investiţii în zona de pro­ducţie de energie pe bază de gaze sau în zo­na de mobilitate bazată pe această resursă. Este un trend vizibil pe dezvoltarea reţelelor de gaz“, a declarat Eric Stab, preşedinte şi CEO al Engie România. Toate acestea însă trebuie să se transforme într-o strategie coerentă.

„Noi energeticienii lucrăm în beznă în lipsa unei strategii de ţară care să ne arate cum va evo­lua consumul în următorii ani. Statul trebuie să cre­eze un cadru care poate să prefigureze dez­vol­tarea economică a României. Este unul din­tre rolurile fundamentale“, a spus Corneliu Bo­dea, preşedintele Centrului Român al Energiei.