Bilanţul activităţii Consiliului Concurenţei în 2017. Chiriţoiu: „Au fost finalizate 18 investigaţii şi s-au aplicat amenzi de 27 mil. euro”

Autor: Roana Rotaru 30.01.2018

Consiliului Concurenţei  a finalizat anul trecut  18 investigaţii, din care 78% vizau sectoare precum energie, licitaţii, profesii liberale şi transport, potrivit reprezentanţilor instituţiei.  O treime din cazurile finalizate au avut ca obiect cartelurile, iar aproape un sfert (22%) au vizat înţelegerile verticale.

„Anul 2017 a fost anul cu cea mai intensa şi complexă activitate pe care a avut-o Consiliul Concurenţei. Partea de sancţiuni a fost în linia altor ani. Au fost finalizate 18 investigaţii şi s-au aplicat amenzi de 27 mil. euro care vin în special din zona de trucări de licitaţii. Cel mai mare caz a fost al furnizorilor de electricitate (...) Din totalul amenzilor, peste un sfert au fost recunoscute, deci nu vor mai fi procese în cazul lor”, a spus Bogdan Chiriţoiu.

La sfârşitul anului 2017, Consiliul Concurenţei avea în derulare 36 de investigaţii privind posibila încălcare a legii concurenţei.

În cei 20 de ani de activitate, Consiliul Concurenţei a aplicat amenzi de circa 600 mil. euro şi a generat peste 1 mld. euro economii pentru cetăţenii români, potrivit reprezentanţilor instituţiei, care citează un studiu realizat de Academia de Ştiinţe Economice (ASE).