Reţeaua Stat Islamic ameninţă cu atacuri asupra SUA, ca urmare a deciziei privind Ierusalimul

Autori: Andrei Ionascu , Mediafax 14.12.2017

Anunţul a fost făcut prin intermediul unui cont de social media al reţelei, Telegram. În materialul intitulat "Aşteptaţi-ne" şi "Stat Islamic în Manhattan", organizaţia teroristă a transmis că va desfăşura operaţiuni în SUA şi a arătat imagini cu Times Square din New York şi ceea ce pare a fi o centură cu explozibil, alături de un detonator.

"Vom avea mai multe operaţiuni în ţara voastră, până în ultima oră, şi vă vom arde cu flăcările războiului pe care l-aţi început în Irak, Yemen, Libia, Siria şi Afganistan. Doar aşteptaţi. Recunoaşterea de către câinele vostru Trump a Ierusalimului drept capitala Israelului ne va face să recunoaştem explozibilul drept capitala ţării voastre", se arată în mesajul Stat Islamic.

Rusia a anunţat recent că întreg teritoriul Siriei a fost eliberat de teroriştii Stat Islamic, iar SUA au precizat că reţeaua teroristă a pierdut 95% dintre teritoriile pe care le controla în Irak şi în Siria.

Miercuri, Organizaţia pentru Cooperare Islamică a condamnat în termeni duri decizia preşedintelui SUA, Donald Trump, de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului, liderul palestinian Mahmud Abbas denunţând o încălcare a reglementărilor, care anulează rolul de mediator al Washingtonului.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că Israelul este "un stat al ocupaţiei şi al terorii" şi le-a cerut puterilor lumii să recunoască Ierusalimul drept capitala statului palestinian, catalogând decizia SUA drept "o lovitură grea asupra umanităţii".

Israelul consideră Ierusalimul capitala indivizibilă a statului evreu. Autoritatea Palestiniană speră ca Ierusalimul de Est să devină capitala viitorului stat.