Angela Merkel intensifică presiunile asupra SPD pentru prelungirea coaliţiei guvernamentale

Autori: Mihai Draghici , Mediafax 27.11.2017

"Vor fi alegeri europarlamentare în 2019, astfel că sunt aşteptări mari să asumăm poziţii politice", a declarat Angela Merkel, citată de site-ul agenţiei Reuters, referindu-se la planul preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pentru intensificarea integrării economice în Uniunea Europeană.

Conflictele din Orientul Mijlociu, tensiunile cu Rusia şi relaţiile cu Statele Unite sunt factori care necesită o "Germanie capabilă să acţioneze", a adăugat Angela Merkel.

Formaţiunea cancelarului Angela Merkel, Uniunea Creştin-Democrată (CDU, centru-dreapta), a eşuat în planul de a forma o coaliţie cu guvernamentală cu Partidul Democraţilor Liberi (FDP, centru-dreapta) şi cu formaţiunea Alianţa '90/Partidul Verzilor (B90/G, centru-stânga).

În urmă cu o săptămână, Partidul Social-Democrat reiterase refuzul prelungirii coaliţiei guvernamentale cu formaţiunea cancelarului Angela Merkel, Uniunea Creştin-Democrată (CDU), semnalând dorinţa de a se ajunge la alegeri anticipate, în contextul eşecului discuţiilor exploratorii cu celelalte partide. Însă preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a lansat un apel adresat partidelor parlamentare pentru continuarea negocierilor în scopul formării unei coaliţii guvernamentale, excluzând posibilitatea convocării alegerilor anticipate.