Investigaţia Concurenţei în piaţa asigurărilor de aviaţie ar fi pornit de la ROMATSA şi Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti

Autor: Anelis Baciu 02.10.2017

Consiliul Concurenţei a demarat o investigaţie în piaţa asigurărilor de aviaţie, vizate de inspecţiile inopinate fiind două companii locale de asigurări, Omniasig şi Generali, precum şi divizia locală a brokerului britanic Aon România. Cele trei companii sunt suspectate că au încălcat legislaţia naţională şi prevederile Tratatului de Funcţionare a Uniunii Europene. Concomitent, o investigaţie se derulează şi pe piaţa londoneză, unde supuse controalelor de concurenţă sunt Aon UK Limited şi Assicurazioni Generali S.p.A. -sucursala din Marea Britanie.

„Autoritatea de concurenţă suspectează o posibilă împărţire a pieţei asigurărilor de aviaţie la care ar fi participat aceste societăţi“, a transmis Consiliul Concurenţei.

Potrivit informaţiilor din piaţă, cel mai probabil investigaţia a pornit de la conturile Administraţiei Române a Serviciilor de Trafic Aerian, ROMATSA, şi cele ale Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti, obiectul investigaţiei fiind licitaţiile din 2014.

În ultimii opt ani asigurătorii angajaţilor ROMATSA în cazul pierderii licenţei, bre­ve­tului sau certifi­catului de func­­ţionare au fost Gene­rali, Omniasig şi Astra Asigurări. În această perioadă 70 de salariaţi ai ROMTASA au încasat aproximativ 4,9 milioane de euro pentru pierderea bre­ve­tului de controlor de trafic. Pentru o astfel de poliţă ROMATSA plă­teşte peste 1 milion de euro anual.